Veselinović i Selaković o odgovornosti za stare predmete

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Maj.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veselinović i Selaković o odgovornosti za stare predmete

Rasprava o amandmanima o predloženom zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku danas je u jednom delu prerasla u polemiku između poslanika SDS i ministra pravde Nikole Selakovića o tome ko snosi odgovornost zbog velikog broja starih predmeta u srpskim sudovima.

Zamenik šefa poslanika SDS Janko Veslinović poručio je da je predloženi zakon dokaz nesposobnosti srpskog pravosuđa, za šta je, kako je kazao, kriv i ministar pravde.

Socijaldemokrate su uverene >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << da zakon neće otkloniti osnovni uzrok neefikasnosti pravosuđa i da on može biti teret za državne finansije.

“Država je trebalo da učini sve da srpsko pravosuđe postane efikasno i da se ne dešava da jedan ministar ne primi poziv za sud zato što mu je nepoznata adresa. Pozabavite se suštinom, a ne, kao u ovom slučaju, stvarima koje dođu kao šlag na tortu”, poručio je Veselinović ministru.

Selaković mu je odgovorio da je prethodna vlast kriva što u srpskim sudovima ima 713.521 predmeta starosti od pet do 10 godina, a 239.944 predmeta koji su stariji od 10 godina.

“Ko je tada bio ministar pravde i ko je tada rukovodio srpskim pravosuđem i ko je kriv za toliki broj predmeta? Nemojte, molim vas, da nama koji smo nasledili gotovo milion predmeta starosti veće od pet godina držite lekcije kako smo mi krivi za to”, rekao je Selaković.

Veselinović je ministru replicirao da nije korektno da se “vadi” na efikasnost pravosuđa od pre tri, četiri ili pet godina.

“Uvek kada nemate odgovor ni vi, ni Gašić (Bratislav, ministar odbrane), ni juče Stefanovć (Nebojša, ministar unutrašnjih poslova) pričate o vremenu od Kulina Bana i uvek vam je neko dugi kriv. Vi ste ministar tri godine i nije korektno da se vadite na efikasnost pravosuđa od pre tri, četii ili pet godina. Pokušajte da se fokusirate na sadašnjost i budućnost”, rekao je Veslinović.

Raspravu su za kratku polemiku iskoristili i poslanici Vladimir Ðukanović (SNS) i Zoran Živković (Nova stranka), pošto je Živković za Ðukanovića rekao da je “sedam puta pao na ispitu za magistarske ili doktorske studije”.

“Znate, kada neko uči možda može i da padne, ali kada neko ne uči on izgleda u ovoj državi dobije bespovratne subvencije za vinograde”, odgovorio je Ðukanović, koji je rekao i da su za vreme akcije “Sablja”, kada je Živković bio premijer, ljudi hapšeni mimo bilo kakve zakonske osnove i da im je ukidano pravo na advokata.

Živković je rekao da je ponosan na akciju “Sablja”, te da je premijer Zoran Ðinđić “ubijen od onih koji su bili protiv da Srbija ide napred, a koji su bili motivisani od onih koji su upozoravali da je Tito pre smrti imao probleme sa nogom”.

Poslanici raspravljaju o 104 amandmana na predložene zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku i o predloženim dopunama Zakona o sudijama.

Od 97 amandmana koje su poslanici uputili na prvi zakon Vlada Srbije prihvatila je devet.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.