Usvojen Zakon o stanovanju, stižu upravnici zgrada

Izvor: N1 televizija, 22.Dec.2016, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o stanovanju, stižu upravnici zgrada

Skupština Srbije završila je sednicu usvajanjem više zakona među kojima je i Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade - Skupštinu stanara i upravnika zgrade.

Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv.

Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade onda imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.Ukoliko se stanari ne dogovore >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ni oko profesionalnog upravnika lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu za obavljanje tog posla što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci.

Kako je još navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi najpre radi bezbednosti građana.

Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave.

Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sporvođenje.

Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojen Zakon o upravljanju aerodromima

Skupština Srbije usvojila je Zakon o upravljanju aerodromima koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedio novac za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje.

U obrazloženju zakona se navodi da se očekuje ekspanzija u oblasti vazdušnog saobraćaja u regionu, te je stoga važno da se blagovremeno pripreme propisi koji će pomoći da aerodromi u Srbiji budu konkurentni.

Aerodromima će moći da upravljaju javna preduzeća, društva kapitala i preduzetnici, a predviđeno je da predmet koncesije budu sve ili pojedine aktivnosti upravljanja aerodromima. Kako je objašnjeno, postojeći Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama nije moguće primeniti na sve aerodrome u Srbiji jer u njemu nema preciznih odredbi koje se odnose na upravljanje vazdušnim lukama.

Upravljanje aerodromima biće, kako je predložila Vlada, delatnost od opšteg interesa. Najavljeno je da će Vlada, kako bi obezbedila uslove za dugoročan razvoj i unapređenje aerodroma, doneti nacionalni program za razvoj aerodroma u narednih pet godina.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o transportu opasne robe koji definiše uslove obavljanje unutrašnjeg i međunarodnog transporta te robe u drumskom, železničkom i vodnom saobraćaju.

Kako su naveli iz Vlade Srbije, rešenja u zakonu o transportu opasne robe imaće pozitivan uticaj na većinu učesnika u transportu opasne robe.

Zakon predviđa da Uprava za transport opasnog otpada prestaje da postoji i kompletna delatnost se prebacuje u delatnost Ministarstva saobraćaja.

Skupština je usvojila i izmene i dopune Zakona javno privatnom partnerstvu i kocesijama čiji je cilj da se poveća sigurnost tog procesa.

Zakon treba da omogući i nove izvore finansiranja infrastruktre, a njime se pojašnjavaju oblici koncesije-koncesija za javne radove i javne usluge.

Izmenama zakona se pravi tačna razlika između javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije ili bez.

Poslanici su danas usvojili i izmenama i dopunama Zakona o komunalnim delatnostima kojima je detaljnije je definisano šta su komunalne delatnosti. Uveden je princip konkurentnosti, obezbeđeno je stabilnije finansiranje i predviđeno da se uvažava mišljenje građana o kvalitetu komunalne delatnosti, najmanje jednom godišnje.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Usvojen Zakon o upravljanju aerodromima

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju aerodromima koji predviđa mogućnost davanja aerodroma u koncesiju kako bi se obezbedio novac za njegov razvoj i efikasnije komercijalno korišćenje...U obrazloženju zakona se navodi da se očekuje ekspanzija u oblasti vazdušnog saobraćaja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.