Usvojen Zakon o finansiranju stranaka

Izvor: RTS, 14.Jun.2011, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o finansiranju stranaka

Poslanici Skupštine Srbije izglasali zakone o finansiranju stranaka i akcizama. Na novoj sednici zatvorenoj za javnost razmatraće se izveštaj i planovi u oblasti odbrane.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i izmene Zakona o akcizama.

Za Zakon, koji uvodi niz novina u oblast finansiranja političkih stranaka, glasalo je 133 poslanika vladajuće većine i LDP-a, dok ostatak opozicije nije glasao.

Prema usvojenom Zakonu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz republičkog budžeta će za redovan rad stranaka biti izdvojeno 0,15 odsto, a za finansiranje izborne kampanje 0,1 odsto.

Neke od novina koje Zakon donosi su obaveza stranaka na polaganje izbornog jemstva, ukidanje ograničenja visine sredstava iz privatnih izvora, koje, pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka, uplata priloga isključivo preko tekućeg računa.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, osim odredbi koje regulišu izdvajanje republičkog novca za finansiranje redovnog rada političkih subjekata i raspodeli tog novca strankama, koje na snagu stupaju 1. jula 2012. godine.

Usvajanje novih rešenja u oblasti finansiranja političkih stranaka jedan je od uslova da Srbija dobije pozitivno mišljenje na zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Usklađene akcize

Skupština je usvojila i Izmene zakona o akcizama kojima se izjednačavaju akcize na domaća i uvozna goriva.

Zbog usklađivanja akciza, benzin će poskupeti 4,5 dinara po litru, a dizel dva dinara.

Za sve vrste motornih benzina važiće jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Usvajanjem izmena Zakona o akcizama Srbija je ispunila uslov Evropske komisije koja je tražila da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače.

Srbija je 1.januara uvela nove akcize, od kojih su bile više akcize na naftne derivate evro kvaliteta, koje se ne proizvodi Naftna industrija Srbije (NIS), najveći snabdevač pumpi u Srbiji.

Evropska komisija zatražila je u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da novim akcizama na naftne derivate krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Nova sednica zatvorena za javnost

Posle glasanja, poslanici bi trebalo da započnu novu sednicu na kojoj će razmatrati izveštaj i planove u oblasti odbrane, a koja će biti zatvorena za javnost.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović kaže da je sednicu zatvorenu za javnost  sazvala na predlog Vlade Srbije.

Zatvorenu sednicu pripremilo je Ministarstvo odbrane na kojoj će biti razmotreni izveštaji čije je razmatranje moguće samo na taj način.

Sednice Skupštine koje su inače javne, mogu biti i zatvorena za javnost u slučajevima određenim zakonom, ako to predloži Vlada, Odbor ili najmanje 20 poslanika.

Predlog da sednica bude zatvorena za javnost mora biti obrazložen, a o njemu odlučuje Skupština bez pretresa.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.