Читај ми!

Partijske finansije pod kontrolom

Poslanici Skupštine Srbije izglasali zakone o finansiranju stranaka i akcizama. Na novoj sednici zatvorenoj za javnost razmatra se izveštaj i planovi u oblasti odbrane.

Skupština Srbije usvojila je Zakon o finansiranju političkih aktivnosti i Izmene zakona o akcizama, kako bi se propisi uskladili sa evropskim.

Za zakon, koji uvodi niz novina u oblast finansiranja političkih stranaka, glasalo je 133 poslanika vladajuće većine i LDP-a, dok ostatak opozicije nije glasao.

Prema usvojenom Zakonu, iz republičkog budžeta će za redovan rad stranaka biti izdvojeno 0,15 odsto, a za finansiranje izborne kampanje 0,1 odsto.

Neke od novina koje zakon donosi su obaveza stranaka na polaganje izbornog jemstva, ukidanje ograničenja visine sredstava iz privatnih izvora koje, pored članarine, priloga i nasledstva, čine i novi vidovi kao što su legat i zaduživanje kod komercijalnih banaka, uplata priloga isključivo preko tekućeg računa.

Zakon stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, osim odredbi koje regulišu izdvajanje republičkog novca za finansiranje redovnog rada političkih subjekata i raspodeli tog novca strankama, koje na snagu stupaju 1. jula 2012. godine.

Usvajanje novih rešenja u oblasti finansiranja političkih stranaka jedan je od uslova da Srbija dobije pozitivno mišljenje na zahtev za status kandidata za članstvo u EU.

Usklađene akcize

Skupština je usvojila i Izmene zakona o akcizama kojima se izjednačavaju akcize na domaća i uvozna goriva.

Zbog usklađivanja akciza, benzin će poskupeti 4,5 dinara po litru, a dizel dva dinara.

Za sve vrste motornih benzina važiće jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Usvajanjem Izmena zakona o akcizama Srbija je ispunila uslov Evropske komisije koja je tražila da se akcize na domaća i uvozna goriva izjednače.

Srbija je 1.januara uvela nove akcize, od kojih su bile više akcize na naftne derivate evro kvaliteta, koje se ne proizvodi Naftna industrija Srbije (NIS), najveći snabdevač pumpi u Srbiji.

Evropska komisija zatražila je u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da novim akcizama na naftne derivate krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Nova sednica o odbrani

Posle glasanja, poslanici su počeli novu sednicu, zatvorenu za javnost, na kojoj razmatraju izveštaj i planove u oblasti odbrane.

Uoči sednice, predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Dušan Bajatović izjavio je da će poslanici razmatrati "pripreme i stanje priprema za odbranu Republike Srbije".

"Radi se o celokupnom sistemu odbrane države, a ne samo ono što se radi u vojsci, policiji i jedinicama za vanredne mere" rekao je Bajatović.

Bajatović je rekao da treba konstatovati da najzad postoji pun zakonodavni okvir za celokupnu reformu sistema odbrane, pošto je parlament usvojio sve potrebne zakone iza kojih su usledili pravilnici sa kojima vojska, policija i službe bezbednosti mogu da razrade metode delovanja.

Druga važna stvar, prema njegovim rečima, je to što je otpočela izrada plana odbrane Srbije pod kojom se ne podrazumevaju samo subjekti odbrane, vojska i policija već i sva preduzeća od strateškog značaja i institucije.

Sednice Skupštine koje su inače javne, mogu biti i zatvorena za javnost u slučajevima određenim zakonom, ako to predloži Vlada, Odbor ili najmanje 20 poslanika.

Predlog da sednica bude zatvorena za javnost mora biti obrazložen, a o njemu odlučuje Skupština bez pretresa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара