Ustavni sud smanjio cenu kazne za neplaćeno parkiranje u Hrvatskoj

Izvor: Southeast European Times, 12.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud smanjio cenu kazne za neplaćeno parkiranje u Hrvatskoj

Ustavni sud zaključio je da su kazne u zemlji za neplaćeno parkiranje previsoke. Parking kompanije ogorčene su odlukom.

12/02/2009

Nataša Radić za Southeast European Times iz Zagreba -- 12/02/09

Počev od 1. januara 2010. godine, kazne za neplaćeno parkiranje u Hrvatskoj biće smanjene deset puta u odnosu na sadašnji iznos. Hrvatski vozači često krše zakon, ne mareći da plate dodatno vreme za parkiranje ili da plate uopšte, ali kažu da su kazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << za tu vrstu prekršaja suviše visoke. Svojom odlukom donetom krajem prošle godine Ustavni sud u Zagrebu odlučio je da okonča navodno iznuđivačke kazne.

Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je omogućila vozačima da plaćaju nadoknade za parkiranje putem mobilnih telefona. Ta inovacija olakšala je proces plaćanja, ali mnogi vozači su zaboravljali da obnove nadoknadu za parkiranje. Oni su plaćali visoku cenu -- kaznu u iznosu 20,4 evra, skoro deset puta više od 2,2 evra koliko košta jedan sat parikiranja u centru Zagreba.

Ljutiti vozači obratili su se tim povodom sudu. Sudije su odlučile u njihovu korist i dale parking kompanijama 12 meseci da usklade svoju politiku sa odlukom Ustavnog suda.

Nemarni zagrebački vozači, nakon što odluka stupi na snagu 2010. godine, suočiće se sa kaznom od samo 2,2 evra (koliko košta još jedan sat parkiranja) u slučaju da zaborave da plate nadoknadu za parkiranje. Sudska intervencija u naizgled običnom ekonomskom pitanju koje nema ustavnu ralevantnost bila je bez presedana za sud.

Prema istraživanju javnog mnjenja koje su sproveli mediji, većina je bila zadovoljna odlukom, slažući se da su sudije uradile ispravnu stvar i da su kazne previsoke.

Pogođene kompanije su razumljivo imale manje pozitivnu reakciju. Mate Kraljević, šef kompanije Zagreb Parking, obećao je je da će se povinovati odluci. Međutim, on je izrazio začuđenost, s obzirom da vlasti nisu osporavale tu visinu kazne do odluke suda. Druge kompanije izrazile su slično mišljenje.

Zagreb Parking, najveća od pogođenih kompanija, prikupila je više od 3,1 miliona evra u kaznama izrečenim nemarnim vozačima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.