Ustavni sud obustavio konverzije zemljišta

Izvor: RTS, 24.Maj.2013, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud obustavio konverzije zemljišta

Ustavni sud Srbije pokrenuo postupak za utvrđivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o planiranju i izgradnji koje se odnose na korišćenje državnog građevinskog zemljišta. Do konačne odluke neće se primenjivati sporne odredbe Zakona o planiranju i izgradnji.

Ustavni sud Srbije doneo je privremenu meru o zabrani primene odredbi o konverziji zemljišta iz Zakona o planiranju i izgradnji do donošenja konačne odluke o njihovoj ustavnosti zbog, kako je saopštio, "neotklonjivih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štetnih posledica koje bi mogle da nastanu po društvo u celini".

Tom odlukom je obustavio izvršenje svakog pojedinacnog akta ili radnje koja je preduzeta na osnovu osporenih odredbi o konverziji prava korišćenja u pravo svojine zemljišta uz naknadu i svoje rešenje dostavio Narodnoj skupštini na izjašnjenje, koja ima rok od 30 dana da mu odgovori, objavljeno je na sajtu tog suda.

Ustavni sud je ocenio da bi primenom osporenih odredaba Zakona mogle nastupiti neotklonjive štetne posledice po društvo u celini, do "čega bi moglo da dođe, jer se prevođenjem prava korišćenja u pravo svojine stiče pravo raspolaganja na građevinskom zemljištu bez ikakvih zakonskih ograničenja, koja su ranijim propisom bila ustanovljena za slučaj prometa prava korišćenja".

Sud smatra i da se posledice utvrđivanja eventualne neustavnosti osporenih odredaba Zakona ne bi mogle naknadno otkloniti.

Stoga je neophodna privremena obustava izvršenja pojedinačnog akta ili radnje koje bi mogle biti preduzete na osnovu osporenih odredaba Zakona, naglašava Ustavni sud.

"To znači da se, do donošenja odluke Ustavnog suda u ovom predmetu, neće primenjivati odredba Zakona kojom je propisano da se na građevinskom zemljištu u državnoj, odnosno javnoj svojini pravo korišćenja može konvertovati u pravo svojine, uz naknadu njegove tržišne vrednosti, umanjene za troškove koje čini ukupna revalorizovana cena kapitala plaćena u postupku privatizacije, odnosno cena imovine plaćena u stečajnom ili izvršnom postupku", navodi Ustavni sud.

Osim toga, privremena mera se odnosi i na mogućnost konverzije prava korišćenja u pravo svojine koje se realizuje uz potvrdu Agencije za privatizaciju u korist privatizovanog preduzeća u slučajevima propisanim zakonom.

Ustavni sud smatra da se "postavlja kao pitanje da li se osporenim načinom obračuna naknade za konverziju, u kome prodajna cena kapitala ili imovine subjekta privatizacije istovremeno predstavlja i protivrednost za sticanje prava svojine na građevinskom zemljištu, krši načelo jedinstva pravnog poretka utvrđeno Ustavom.

Takođe smatra spornim i da li se propisivanje pogodnosti u clanu 103. stav 1. Zakona može opravdati javnim interesom za izgradnju objekata na ovom zemljištu ili je reč o prekomernom teretu za društvenu zajednicu u celini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.