Ustanove socijalne zaštite primer, broj zaraženih u domovima za stare isti kao juče

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2020, 17:17

Ustanove socijalne zaštite primer, broj zaraženih u domovima za stare isti kao juče

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da su ustanove socijalne zaštite u zemlji primer kako je trebalo sprovoditi mere tokom vanrednog stanja.

Prilikom posete Domu za stare "Vila Katarina" u Boru, on je rekao da je dokaz za to Svetska zdravstvena organizacija koja će pri pravljenju elaborata uzeti u obzir mere koje su sprovođene u ustanovama socijalne zaštite Srbije.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema rečima Đorđevića, dom "Vila Katarina" jedan je od najboljih domova u Srbiji.

"Dom 'Vila Katarina' primer je kako bi trebalo da izgledaju i ostali domovi, ne samo kada je reč o kvalitetu i usluzi već i o mestu na kom se nalazi. Zaista je prelep predeo, što dodatno doprinosi da se korisnici doma osećaju prijatno u njemu“, izjavio je Đorđević.

On je naveo da je, kako bi zemlja bila spremna za drugi talas virusa, po završetku vanrednog stanja i ukidanju vanrednih mera, planirana izmena zakona u socijalnoj oblasti koja se između ostalog odnosi i na usluge vezane za domove za stara lica.

Poseti Domu "Vila Katarina“ pored Đorđevića prisustvovali su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i direktor Doma Milovan Đurić.

Prema rečima Đurića, poseta ministra domu je ogromna podrška zaposlenima.

On je naveo da tokom vanrednog stanja na račun rada doma nisu stigle nikakve pritužbe.

"Ja sam zadovoljan celokupnim radom zaposlenih u domu tokom vanrednog stanja. Svi zaposleni su dobrovoljno prihvatili da budu 30 dana u karantinu zajedno s korisnicima doma. Nisu želeli da odlaze svojim kućama, odrekli su se viđanja sa svojom porodicom, kako ne bi slučajno uneli virus u dom i zaštitili naše najstarije građane i na tome sam im beskrajno zahvalan“, istakao je Đurić.

Broj zaraženih u domovima za stare isti kao juče

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih broj zaraženih korona virusom isti je kao juče, prisustvo virusa Kovid-19 potvrđen je kod 117 korisnika i 31 zaposlenog, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite je 518, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 192.

Prisustvo Kovida -19 potvrđeno je u gerontološkim centrima u Aleksincu (“Jelenac”), Knjaževcu, Domu za lica mentalno ometena u razvoju u Tutinu, Stacionaru za decu i omladinu sa autizmom Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Beogradu.

Virus korona registrovan je i u domovima za smeštaj odraslih i starijih, "Mass Green House" u Petrovaradinu, “Stara pruga” na Umci, “Doživeti stotu, ''Miljakovački vinogradi'', “Nada” i “Holiday house lux“ u Beogradu, ''Radost'' i ''S.Nikola'' u Negotinu, “Gardoš” u Zemunu.

U saopštenju se podseća da je Ministarstvo za rad donelo rešenje kojim je zabranjen rad domova "Doživeti stotu", "Stara pruga" i "Radost".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Virus korona potvrđen kod 122 korisnika i 31 zaposlenog u Domovima za stare

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020, 15:53

Sve do danas u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa COVID - 19 kod 122 korisnika i 31 zaposlenog, saopštili su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje , boračka i socijalna pitanja...Kako navode iz Ministarstva prisustvo virusa Kovid...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.