Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2016, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uspjeh filma "Špaga" na festivalu u Slovačkoj

BANJALUKA - Dokumentarni film "Špaga" autora Milana Pilipovića iz Gradiške nedavno je nagrađen najvišim priznanjem "Zlatni prosjak" na Međunarodnom televizijskom festivalu u Košicama u Slovačkoj. Tim povodom Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS,danas je razgovarao sa Pilipovićem i ekipom filma.

Resorni ministar je tom prilikom ocijenio da je tema koju su oni odabrali bila pun pogodak, kao i da su s istom dobili dvije nagrade.

"Jedna je ta što su >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << osvojili 'Zlatnog prosjaka', a druga je ta što je Mićo prohodao, što više ne mora da očekuje da mu neko špagom dovuče komad hljeba da bi preživio i što se na neki način riješio svojih muka", rekao je Malešević.

Film "Špaga" govori o potresnoj priči nepokretnog Miće Pećanca iz gradiškog sela Brezik - Laminci, koji živi sam u zapuštenoj kući bez prozora i vrata. Jedini ko ga bodri i ulijeva mu vjeru u bolje sutra je komšija Milovan Marković, koji je inače ratni vojni invalid, porijeklom iz Kotor Varoša. Milovan bezgraničnom humanošću svakodnevno obezbjeđuje i dostavlja hranu teško bolesnom komšiji.

Malešević je ocijenio da dokumentarni film ima veliki značaj, ne samo zbog nagrada na međunarodnim festivalima, nego i zbog promocije domaćih stvaralaca i domaćih vrijednosti.

"Nastojim da dam podršku svima onima koji rade dokumentarne filmove i mi ćemo nastojati u Ministarstvu da iznađemo mogućnosti da se ovakvim ljudima da veća podrška", napomenuo je Malešević.

Milan Pilipović, autor dokumentarnog filma "Špaga", istakao je da ih je prijem u Ministarstvu ohrabrio za snimanje novih filmova, kao i da su shvatili jasnu poruku, a to je da snimanje dokumentaraca ima smisla.

"Ovim filmom je predstavljena sudbina 'malih' ljudi, zaboravljenih, kojima u ovom našem slučaju pomažu hendikepirani ljudi. Od nagrade na festivalu draži mi je epilog, jer se dokumentarnim filmom slika život. Međutim, to je samo pola uspjeha jer kad se njime promijeni nečiji život nabolje - onda je to potpuni uspjeh", kazao je Pilipović.

On je napomenuo da će dokumentarni film "Špaga" biti predstavljen i na drugim međunarodnim festivalima.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.