Uskoro „vijagra“ samo  za žene

Izvor: Blic, 30.Nov.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro „vijagra“ samo za žene

U roku od dve godine, ili čak manje, u evropskim apotekama bi se mogla naći "ženska vijagra", odnosno lek koji deluje na centar za zadovoljstvo u mozgu lepšeg pola i pomaže da se oživi posustali libido.

U pitanju je lek "filbanserin", koji je u Nemačkoj prvobitno razvijen u druge svrhe, ali su široko sprovedena istraživanja u međuvremenu pokazala da žene koje ga jednom dnevno uzimaju češće žele seks i više uživaju u njemu. Pilula je zbog toga postala toliko popularna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da nemački proizvođač, farmaceutska kompanija "Beringer", planira da zatraži dozvolu za njenu prodaju širom Evrope.

Pošto oko četvrtine žena pati od slabog libida, predviđa se da će ovaj novi lek na tržištu biti uspešan bar koliko i "vijagra", koja donosi godišnji prihod od dve milijarde dolara. Poput "vijagre", i "filbanserin" je prvobitno razvijen sa drugom namerom. Lek je, naime, zamišljen kao antidepresiv. Učesnice u eksperimentima su, međutim, izveštavale da im raspoloženje ne popravlja na očekivani način, ali da zato čini čuda za njihov seksualni nagon. Ispitivanje širokih razmera, koje je obuhvatilo 2.000 žena sa slabim libidom, odnosno tzv. hipoaktivnim poremećajem polnog nagona, i naknadno je potvrdilo da ovaj medikament predstavlja dobar afrodizijak. Žene koje su ga uzimale su, naime, imale seksualne odnose 60 odsto češće nego dotad, u većoj meri su ih doživljavale kao zadovoljavajuće i postale su opuštenije u pogledu svog seksualnog života, saopšteno je na ove nedelje održanoj godišnjoj konferenciji Evropskog društva za seksualnu medicinu.

Prema rečima profesora Džona Torpa, istraživača sa Univerziteta Severne Karoline, u SAD, ovaj lek deluje direktno na zone za zadovoljstvo u mozgu, korigujući pri tom nivo hemikalija, odnosno neurotransmitera, odgovornih za nastanak polne želje. Time se otklanja stanje smanjenog libida, koje predstavlja najčešći seksualni problem kod žena, slično kao erektilna disfunkcija kod muškaraca. Da bi se dejstvo leka u potpunosti osetilo potrebno je, međutim, da se redovno uzima nekoliko nedelja, što znači da nije dovoljno naprosto "progutati pilulu", a tokom ispitivanja uočeni su i neki neželjeni propratni efekti, kao što su pospanost, umor i poremećaji sna. Cena još uvek nije poznata, a u situaciji u kojoj se socijalno osiguranje bori da nadoknadi čak i troškove životno važnih lekova verovatno se neće često dobijati na recept.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.