Uskoro nećete smeti da popravljate sopstveni automobil?

Izvor: Blic, 30.Apr.2015, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro nećete smeti da popravljate sopstveni automobil?

Koliko god napredovala automobilska tehnologija i dalje veliki broj vozača vikendom voli da se zavuče pod haubu i popravi ili modifikuje svog ljubimca, međutim, uskoro bi zakoni o autorskim pravima, za koje se zalažu automobilski giganti, mogli da označe kraj vikend-automehaničarima.

Pretražite našu ponudu sa preko 65,000 oglasa

Besplatno oglasite svoje vozilo na sajtu gde se prodaju polovnjaci

Postavi oglas na www.mojauto.rs

Veliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << broj američkih udruženja proizvođača je podnelo zahtev da se onemogući amaterski rad na novim automobilima koji su, po njima, "postali previše kompleksni i opasni za amaterske prepravke."

Kako se navodi u saopštenju "Auto Alliance"-a, glavnog tela za lobiranje automobilskih giganata, amaterski rad na automobilima je već postao "legalno problematičan".

Ovaj problem proističe iz odeljka "Digital Millennium Copyright" ukaza iz 1998, za koji u to vreme niko nije mislio da će se ikada odnositi na automobile. Međutim,

Prodajete polovni automobil?

Postavite besplatan oglas.

kako su današnji automobili u suštini kompjuteri na točkovima, Američka kancelarija za zaštitu autorskih prava ( U.S. Copyright Office ) ispituje da li bi delovi ovog ukaza koji štite intelektualnu svojinu trebalo da zabrane ljudima da modifikuju i tjuniraju svoje automobile.

Proizvođači automobila su izrazili brigu da amaterski pristup elektronskim kontrolama koje utiču na ključne funkcije automobila poput upravljanja, gasa i kočnica "vodi narušavanju ravnoteže u kojoj negativne posledice uveliko nadmašuju moguću dobit", navodi se u saopštenju "Alliance of Global Automakers"

Dakle, za sada je najveća briga o modifikovanju elektronskih komponenti

modernih automobila koje bi potencijalno ugrozile mehaničku i elektronsku bezbednost vozila. Kao primer se može uzeti amaterski mehaničar koji u kompjuteru automobila pravi grešku u kodiranju koja proizvodi kvar kočnica sa katastrofalnim posledicama.

Naravno, za sada ste sasvim bezbedni pod haubom vašeg četvorotočkaša, ali bi u skorijoj budućnosti, nakon Amerike i u Evropu mogao da stigne zakon koji bi neovlašćeni rad na modernim automobilima karakterisao kao nezakonito hakerisanje.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro nećete smeti da popravljate sopstveni automobil?

Izvor: AutoBlog, 30.Apr.2015

Kako piše Mojauto, koliko god napredovala automobilska tehnologija i dalje veliki broj vozača vikendom voli da se zavuče pod haubu i popravi ili modifikuje svog ljubimca, međutim, uskoro bi zakoni o autorskim pravima, za koje se zalažu automobilski giganti, mogli da označe kraj vikend-automehaničarima....

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.