Uskoro elektronska Vlada

Izvor: RTS, 01.Feb.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro "elektronska" Vlada

Prve elektronske sednice Vlade biće održane krajem maja. Srbija ima rok da digitalizuje televizijski signal do 2015. Vlada planira da deo emisione tehnike izdvoji iz Javnog servisa i formira emisionu mreža na nivou države za distribuciju signala većeg broja TV stanica, kaže resorna ministarka Jasna Matić.

Ministarka telekomunikacija i informacionog društva Jasna Matić najavila je danas da će prve elektronske sednice Vlade Srbije biti održane krajem maja i precizirala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će se paralelno odvijati i proces elektronskog umrežavanja svih opština u projekat elektronske državne uprave.

"Pre letnje pauze, svi članovi Vlade Srbije trebalo bi da uvežbaju procedure za održavanje "bezpapirnih" sednica", rekla je ministarka Matić u intervjuu Tanjugu.

U toku ove godine treba da bude sproveden projekat za obavljanje elektronskih javnih nabavki, za koji je zakon već donesen i da se raspiše tender za izbor još jednog operatera u fiksnoj telefoniji, najavila je Matićeva.

Projekti uvođenja elektronske Vlade i elektronskih javnih nabavki, biće prioritet u radu resornog ministarstva, kako bi se realizovali u ovoj godini, a finansiraće se iz Nacionalnog investicionog plana istakla je Matićeva.

Govoreći o projektu elektronske Vlade i elektronskog generalnog sekretarijata koji se odvijaju u Vladi Srbije, Matićeva je rekla da će taj projekat biti paraleno rađen i sa opštinama, čije je interesovanje ogromno, pokazala je anketa.

"Ima opština koje su vrlo napredne i pružaju različite usluge svojim građanima i privredi, kao i opština koje su vrlo zaostale i neke od njih čak nemaju ni veb sajt", navela je ministarka za telekomunikacije.

Za projekat elektronske Vlade u širem smislu, veoma je važno da postoji jaka i pouzdana infrastruktura i zbog toga je Vlada sklopila ugovor sa PTT Srbije o zakupu optičke infrastrukture, upravo za komunikaciju među vladinim organizacijama, podsetila je ministarka.

Elektronske javne nabavke su izuzetna oblast za našu državu, koja postoji kao zakonska mogućnost i sada ćemo raditi sa Ministarstvom finansija na izradi podzakonskih akata, najavila je ministarka i dodala da automatizacija tog procesa smanjuje prostor za korupciju.

"To je fenomen koji se u svim zemljama, koje su uvele elektronske javne nabavke, desio i to je nešto što treba da se desi i kod nas", smatra ministarka u Vladi Srbije

Informacione tehnologije prve na udaru krize

Što se tiče izbora novog operatera u fiksnoj telefoniji, taj proces je već započet sa Republičkom agencijom za telekomunikacije i on podrazumeva pravljenje procedura i izradu odgovarajućih pravilnika koji treba da dovedu do liberalizacije u fiksnoj telefoniji, objasnila je Matićeva.

Govoreći o interesovanju za ulaganje u informacione tehnologije u Srbiji, ministarka je rekla da je taj sektor kod nas već osetio udar svetske ekonomske krize i da je pala prodaja na domaćem tržištu, kako hardvera tako i softvera, što se desilo i u drugim zemljama u svetu.

"To jeste sektor koji u celom svetu prvi strada. Ukidaju se uvek investicije na prvi pomen krize u IT sektoru", objasnila je ministarka i napomenula da se očekuje, da taj sektor i prvi izađe iz krize, što se očekuje i u Srbiji.

Posledice krize je osetio i veliki projekat izgradnje IT parka u Inđiji, koji je donekle usporen, mada je investitor iz Indije i dalje zainteresovan, rekla je ministarka i dodala da je idejni projekat već izrađen i "Embaši group" iz Bangalora je već postao vlasnik jedne parcele u Inđiji, a u toku je izrada projektne dokumentacije.

Komentarišući vest da je "Komtrejd" iz Beograda ove nedelje preuzeo firmu "INsoft" iz Sarajeva, Matićeva je rekla je da je ona kao resorni ministar ponosna što su dve srpske kompanije postale regionalni lideri, jer je "Komtrejd" ranije kupio i jednu firmu u Sloveniji, a tu je i "Telekom Srbija" koji je preuzeo kompanije za mobilnu telefoniju u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Digitalno emitovanje programa

Kada je reč o digitalizaciji televizijskog signala u Srbiji, Matićeva je istakla da Srbija ima rok da to sprovede do 2015. godine kada prestaje da važi konvencija o podeli analognog spektra i podsetila da je Vlada Srbije polovinom januara usvojila Strategiju digitalizacije televizijskog signala, koji je veliki nacionalni projekat i od velikog nacionalnog značaja.

Za građane će to značiti daleko veći kvalitet slike i tona na TV prijemnicima, ali i mogućnost interakcije, rekla je ministarka i objasnila da će osim mogućnosti gledanja programa u odloženom trenutku, to omogućiti praćenje emisija sa titlovima na više jezika, elektronsku trgovinu i elektronsko bankarstvo preko televizije.

Svi građani do tada moraće da imaju ili nove televizore za prijem digitalnog signala ili da kupe takozvani "set-a-boks", koji omogućava pretvaranje digitalnog u analogni signal i taj uređaj košta od 20 do 30 evra, a najviše 50 evra, objasnila je ona i dodala da će država pomoći najsiromašnijem sloju stanovništva da kupi taj uređaj.

Kada je reč o emisionoj tehnici za digitalni signal, opredeljenje Vlade je da se deo emisione tehnike izdvoji iz Javnog servisa, da se formira emisiona mreža na nivou države za distribuciju signala većeg broja TV stanica, slično kao u elektroprivredi kada je EPS podeljen na elektroprivredu i elektromrežu.

Matićeva je dodala da su velike šanse da će to biti ili Javno preduzeće ili Akcionarsko društvo u većinskom državnom vlasništvu, koje kasnije može da bude privatizovano ili dokapitalizovano.

Evropska unija je već donela direktivu da sve njene članice do 2012. pređu na digitalno emitovanje TV signala, a neke su to već i učinile, kao što su na primer Švajcarska, Švedska, Luksemburg i Belgija, a SAD sredinom februara isključuju analogni signal, napomenula je ministarka za telekomunikacije i informatičko društvo.

Matićeva je najavila da će u toku februara meseca biti održana tri okrugla stola i to u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, gde će stručna i poslovna javnost i sve druge zainteresovane grupe moći da predlože tehničke standarde za digitalno emitovanje, koji su dobri modeli za subvencionisanje kupovine digitalne tehnike za građane i kakva je zakonska regulativa potrebna.

Govoreći o sektoru kablovske distribucije signala, ministrka je najavila da će u tom sektoru morati da se uvede više reda, jer se po prirodi stvari u sektoru telekomunikacija i informatike dešavaju izuzetno brze promene i tehnološke platforme se menjaju iz meseca u mesec, a ne iz godine u godinu.

"Novom zakonskom regulativom trebalo bi da se pojednostave uslovi za postavljanje kablovske infrastrukture kako bi se omogućilo i kablovskim operaterima da posluju u skladu sa zakonom i da ti uslovi ne budu takvi da onemogućavaju dalje investiranje", naglasila je ministarka Matić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.