Urgentnom centru Vojvodine nedostaje 150 radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urgentnom centru Vojvodine nedostaje 150 radnika

NOVI SAD -

Urgentnom centru (UC) Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i dalje nedostaje veliki broj kadrova, istaknuto je tokom današnjeg podsećanja na prvu godinu rada te najsavremenije zdravstvene ustanove u regionu.

Povodom prvog rođendana novi UC je posetio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, a novinarima su se obratili i direktor KCV prof. dr Dragan Drašković i upravnik UC dr Zoran Đermanov.

"Urgentnom centru bi trebalo još najmanje 150 ljudi raznog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << profila kako bi mogao da funkcioniše na najbolji mogući način, a to što su i do sada pacijentima pružene usluge na najvišem medicinskom nivou rezultat je entuzijazma lekara, sestara i drugog osoblja", istakao je Drašković.

Prema rečima Pajtića pokrajina je zadužena za održavanje zdanja, dok zapošljavanje spada u domen Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

"Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine investirala osam milijardi dinara u zdravstvo Vojvodine, što je investicija bez presedana. Najzamašniji poduhvat je bio upravo ovaj UC, u koji je uloženo 3,7 milijardi dinara", rekao je pokrajinski premijer.

Pajtić je podsetio da UC predstavlja najmoderniju zdravstvenu ustanovu u regionu i prvu u Srbiji koja se nalazi u potpuno kompjuterizovanoj zgradi.

"Ova zdravstvena ustanova je već brojem dosadašnjih intervencija i pregleda pacijenata potvrdila koliko je bila opravdana njena izgradnja. UC je svojim radom obezbedio i veoma značajnu međunarodnu reputaciju, jer je, pored toga što je značajna domaća naučna baza, postao nastavni centar i za čitav niz multinacionalnih kompanja", istakao je pokrajinski premijer.

U proteklih 12 meseci, kako je rekao dr Đermanov, u UC su pregledana ukupno 82.582 pacijenta, od čega je 3.969 podvrgnuto hitnim hirurškim intervencijama. Najviše pacijenata je operisano u sali za abdominalnu, a potom za ortopedsku hirurgiju.

Za godinu dana urađeno je blizu 115 hiljada laboratorijskih pregleda, oko 34.000 rendgenskih snimaka, 12.000 ultrazvučnih i 7.800 pregleda kompjuterskom tomografijom. Urađeno je i šest eksplantacija organa bolesnika kod kojih je utvrđena moždana smrt, uz pristanak njihovih porodica.

UC je pušten u rad 25. juna, a prve pacijente je primio 20. avgusta prošle godine. Nalazi se u A lameli davno započete građevine, a B i C lamela tek treba da se dovrše. Prema rečima Draškovića u toku je izrada tehničko-tehnološkog projekta, a radi je firma koju je odabralo Ministarstvo zdravlja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.