Počela izgradnja nove Slobodne carinske zone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2011, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela izgradnja nove Slobodne carinske zone

NOVI SAD -

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Igor Pavličić označili su danas početak radova na izgradnji novog proizvodno-logističkog kompleksa Slobodne carinske zone (SCZ) Novog Sada.

Svečanom činu u istočnoj industrijskoj zoni grada prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić, a brojne goste je u svojstvu domaćina pozdravio direktor SCZ Novog Sada Srđan Egić.

"Otvorili smo juče 150 novih radnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mesta u Vršcu, danas počinju radovi na objektu koji će primiti 50 ljudi i dati logističku podršku stranim investitorima", izjavio je Pajtić.

Đidić: Država se odriče poreza u SCZ

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Miodrag Đidić najavio je da će se od 1. januara iduće godine država odreći poreza od firmi koje posluju u slobodnim carinskim zonama (SCZ), čime će se stvoriti najpovoljniji uslovi za strane investitore u regionu.

Đidić je, tokom početka radova na novom proizvodno-logističkom kompleksu SCZ Novi Sad, istakao da trenutno u Srbiji postoji sedam, a da bi do kraja ove godine mogle da budu otvorene i zone u Nišu i Svilajncu.

"Krajem prošle godine usvojili novu strategiju SCZ, a do kraja ove taj dokument bi trebalo da bude implementiran u zakone koji prate tu oblast. Time ćemo stvoriti još bolje uslove za rad preduzeća u SCZ i privući domaće i strane ulagače", rekao je visoki funkcioner.

Novim zakonima bi, tako, bio ukinut porez na dobit od 10 odsto, kao i porez na zarade koji pripada republici.

"Prema važećim propisima 20 odsto poreza na zarade ide u republički budžet, a preostalih 80 procenata pripada lokalnim samoupravama. Država će se odreći tog svog dela kolača, a opštine i gradovi će takođe imati pravo da smanje dažbine koje pripadaju njima i time međusobnom konkurencijom ponuditi najbolje uslove ulagačima", objasnio je Đidić.

Prema njegovoj oceni kada to zaživi Srbija će, bar kada je reč o poslovanju slobodnih carinskih zona, imati najbolje uslove za investitore u regionu.

"Smatram da se radi o pozitivnim pomacima, ali ćemo tek videti kako će se oni iskazati u praksi. U svakom slučaju, očekujem veći dolazak stranih firmi u SCZ u Novom Sadu, u Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Užicu i drugim gradovima, a time i otvaranje novih radnih mesta, što je trenutno najveći problem u Srbiji", zaključio je Đidić.

On je podsetio da u Vojvodini trenutno radi nešto više od 230 stranih kompanija, koje ukupno zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

"Poseban je značaja IT (informaciona tehnologija) inkubatora u ovom kompleksu, jer je naše strateško opredeljenje da jačamo tu vrstu privrede. Oko 1.500 IT inženjera je zaposleno samo preko Univerziteta u Novom Sadu i firmi u tom domenu, uz posredstvo pokrajinske vlade. Bez ulaganja u znanje, bez ulaganje u napredak, bez ulaganja u nove tehnologije nema napretka", istakao je pokrajinski premijer.

Prema rečima Pavličića, Grad je jedan od akcionara SCZ i ovo je posle mnogo godina prva veća investicija na njenom području.

"Grad je izašao u susret SCZ pošto se radi o investiciji većoj od milion evra i koja će zaposliti najmanje 50 radnika. Cena komunalnog opremanja kompleksa je umanjena za 50 odsto, a ako se projekat pokaže opravdanim, a nadam se da hoće, moguće je i njegovo proširenje", ukazao je gradonačelnik.

Pavličić je istakao da informacione tehnologije postaju glavna privredna grana Novog Sada i da je više stranih kompanija iskazalo nameru da investira u tu oblast.

Egić je ukazao da je rukovodstvo SCZ pre tri godine odredilo tri prioriteta kao strateško opredeljenje u daljem razvoju.

"Prvi prioritet je zakonitost u radu, drugi povećanje profita i prometa, a treći očuvanje prava radnika. Sa zadovoljstvom ističem da smo sva ova tri prioriteta uspeli da ostvarimo na maksimalnom nivou", rekao je direktor SCZ.

Danas započeti kompleks će se prostirati na 3.000 kvadrata korisnog prostora, od čega će 500 kvadrata biti IT sektor, a 300 kvadratnih metara poslovni prostor.

"Očekujemo dolazak 20 kompanija u ovaj IT inkubator, a trećina prostora je već zakupljena. Strani investitori će ovde moći da reše sve na jednom mestu i da posluju pod povoljnijim finansijskim uslovima", zaključio je Egić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela izgradnja novog kompleksa Slobodne carinske zone

Izvor: Economy.rs, 18.Avg.2011

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Igor Pavličić označili su danas početak radova na izgradnji novog proizvodno-logističkog kompleksa Slobodne carinske zone (SCZ) Novog Sada.

Nastavak na Economy.rs...

NOVI KOMPLEKS SLOBODNE CARINSKE ZONE NOVOG SADA

Izvor: Kurir, 18.Avg.2011

NOVI SAD - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i gradonačelnik Igor Pavličić označili su početak radova na izgradnji novog proizvodno-logističkog kompleksa Slobodne carinske zone (SCZ) Novog Sada...Svečanom činu u istočnoj industrijskoj zoni grada prisustvovao je i državni sekretar u Ministarstvu...

Nastavak na Kurir...

Kamen temeljac u Slobodnoj zoni

Izvor: Radio 021, 18.Avg.2011

Izgradnja novog proizvodnog objekta u Slobodnoj carinskoj zoni, koji bi trebalo da otvori oko 50 novih radnih mesta u Novom Sadu, počela je danas.

Nastavak na Radio 021...

Urgentnom centru Vojvodine nedostaje 150 radnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2011, 14:21

NOVI SAD -..Urgentnom centru (UC) Kliničkog centra Vojvodine (KCV) i dalje nedostaje veliki broj kadrova, istaknuto je tokom današnjeg podsećanja na prvu godinu rada te najsavremenije zdravstvene ustanove u regionu...Povodom prvog rođendana novi UC je posetio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.