Uprava Sabornog hrama u Podgorici prijavila skrnavljenje crkve policiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2022, 16:17

Uprava Sabornog hrama u Podgorici prijavila skrnavljenje crkve policiji

Uprava sabornog hrama Hristovog vaskrsenja saopštila je da je starešina Dragan Mitrović o neprimerenim porukama ispisanim na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Podgorici, obavestio policiju koja je obavila uviđaj.

"Šokirani smo, prosto ne možemo da verujemo da postoji neko ko bi ispoljio ovakvu mržnju prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema svetinji Božjoj", saopšteno je na službenom Instagram profilu Uprave hrama.

Napominje se da se ovakav stepen vandalizma i skrnavljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svetinje prvi put dešava, budući da ovako nešto nikada nije ispisano na crkvi Vaznesenja Gospodnjeg koju su još podigli 1928. godine pripadnici naselja podgoričkog Momišići u slavu Boga i radi svog spasenja i svojih predaka i potomaka.

Poruke vandalizma koje odišu netrpeljivošću i mržnjom, kao i krajnjim nepoštovanjem svetinje, kako kažu, mogu samo duboko da zabrinjavaju.

"Uzimajući u obzir kontekst napisanog, uz razne medijske zloupotrebe u diskursu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi koje su prisutne u javnosti već neko vreme, ostaje da se zaključi da je očigledno jednom delu javnosti namera da podstakne na netrpeljivost izazivajući dublje podele u Crnoj Gori, samim tim i ozbiljnije sukobe i incidente sa nesagledivim posledicama u zemlji u kojoj su nam jedinstvo, mir, sloga i ljubav preko potrebni i na koju Pravoslavna crkva neprestano poziva svojom misijom i delovanjem", saopštila je Uprava Hrama.

Krivokapić osudio skrnavljenje

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić oštro je osudio skrnavljenje crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Podgorici i pozvao nadležne da u najkraćem roku reše ovaj slučaj.

"Očekujem od državnih organa da u najkraćem roku reše ovaj slučaj, kao i sva ostala nepočinstva i manipulacije sa verskim osećanjima koje nas vraćaju u devedesete", napisao je Krivokapić na svom tviter nalogu.

Na zidu crkve pokraj Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici jutros je osvanula neprimerena poruka na račun Srpske pravoslavne crkve.

Uprava Hrama je o ovom slučaju obavestila policiju, koja je izvršila uviđaj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.