Upozorenje: Glad je neizbežna

Izvor: B92, 07.Mar.2024, 12:20

Upozorenje: Glad je neizbežna

Dnevni broj konvoja humanitarne pomoći koji ulaze u Pojas Gaze mora biti bar udvostručen, saopšteno je iz Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija.

Čak i tada bi bile zadovoljene samo neke od najosnovnijih potreba stanovništva.

Stoga su Ujedinjene nacije upozorile da je glad u Pojasu Gaze "gotovo neizbežna" bez odlučne akcije, prenosi Rojters.

Humanitarne organizacije su za kritičnu situaciju sa hranom u Pojasu Gaze okrivile vojne operacije, nesigurnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i široka ograničenja za isporuke osnovnih namirnica u ugroženu palestinsku enklavu koja je devastirana izraelskom ofanzivom protiv Hamasa u kojoj je, prema tvrdnjama palestinskih zvaničnika, tokom petomesečnih oružanih sukoba život izgubilo više od 30.000 ljudi.

"Rekao bih da moramo udvostručiti nivo koji sada imamo. Sada smo na oko 150 kamiona (dnevno), a potrebno je najmanje 300 kamiona svakodnevno. Naravno i to bi na duži rok trebalo da bude dopunjeno komercijalnim (snabdevanjem)", izjavio je za Rojters Karl Skau, zamenik izvršnog direktora i šef operativne službe u Svetskom programu za hranu.

Pre nego što je sukob počeo u oktobru 2023. godine, Gaza se oslanjala na 500 kamiona koji su svakodnevno donosili pomoć, koja se trenutno može isporučivati na jug Pojasa Gaze preko prelaza Rafa iz Egipta i Kerem Šaloma iz Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.