Unapređenje saradnje Srbije i Rumunije

Izvor: RTS, 14.Okt.2014, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Unapređenje saradnje Srbije i Rumunije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i njegov rumunski kolega Gabrijel Opreo naglasili su da je jačanje bilateralne saradnje jedan od prioriteta obe zemlje. Sefanoviću u Bukureštu uručeno najviše priznanje u oblasti nacionalne bezbednosti za saradnju dva ministarstva.

Stefanović je rekao da poseta Ruminiji značajno doprinosi unapređenju saradnje dva ministarstva, dve države ali i dva prijateljska naroda, navodi se u saopštenju MUP-a. 

Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unutrašnjih poslova Srbije težiće tome da bude generator stabilnosti u čitavom regionu", rekao je Stefanović koji je u zvaničnoj poseti Rumuniji. 

Na sastanku Stefanovića i Oprea je istaknuto da između Srbije i Rumunije postoji veoma dobra saradnja i u oblasti vanrednih situacija, a ministri su se složili da se do kraja godine zaključi Sporazum dve vlade u oblasti vanrednih situacija.

Stefanović je zahvalio i na pomoći Vlade Rumunije tokom poplava koje su zadesile Srbiju u maju ove godine, posebno na brzoj reakciji specijalnih timova koji su bili angažovani na spašavanju građana Srbije i sanaciji štete, navodi se u saopštenju.

Ministar Oprea ponovio je stav Vlade Rumunije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i da Vlada Srbije ima punu podršku u procesu evropskih integracija.

Prilikom posete Bukureštu, ministru Stefanoviću je uručeno najviše priznanje u oblasti nacionalne bezbednosti za saradnju dva Ministarstva na čemu je Stefanović zahvalio i pozvao Opreu u uzvratnu posetu Srbiji kako bi se uverio u kapacitete Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sastanku je konstatovano da Srbiju i Rumuniju vezuje strateško partnerstvo i uspešna saradnja između graničnih policija, posebno u oblastima kontrole državnih granica, sprečavanja šverca cigareta, krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija.

To partnerstvo, kako se navodi u saopštenju, značajno će doprineti napretku Srbije na njenom evropskom putu, posebno vezano za Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Prilikom posete, Stefanović je obišao i Žandarmeriju MUP Rumunije pri čemu je dogovoreno unapređenje saradnje u domenu obezbeđivanja javnog reda i mira, kao i združena pokazna vežba na zajedničkoj granici.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.