Unapređenje saradnje Srbije i Rumunije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i njegov rumunski kolega Gabrijel Opreo naglasili su da je jačanje bilateralne saradnje jedan od prioriteta obe zemlje. Sefanoviću u Bukureštu uručeno najviše priznanje u oblasti nacionalne bezbednosti za saradnju dva ministarstva.

Stefanović je rekao da poseta Ruminiji značajno doprinosi unapređenju saradnje dva ministarstva, dve države ali i dva prijateljska naroda, navodi se u saopštenju MUP-a. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije težiće tome da bude generator stabilnosti u čitavom regionu", rekao je Stefanović koji je u zvaničnoj poseti Rumuniji. 

Na sastanku Stefanovića i Oprea je istaknuto da između Srbije i Rumunije postoji veoma dobra saradnja i u oblasti vanrednih situacija, a ministri su se složili da se do kraja godine zaključi Sporazum dve vlade u oblasti vanrednih situacija.

Stefanović je zahvalio i na pomoći Vlade Rumunije tokom poplava koje su zadesile Srbiju u maju ove godine, posebno na brzoj reakciji specijalnih timova koji su bili angažovani na spašavanju građana Srbije i sanaciji štete, navodi se u saopštenju.

Ministar Oprea ponovio je stav Vlade Rumunije da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije i da Vlada Srbije ima punu podršku u procesu evropskih integracija.

Prilikom posete Bukureštu, ministru Stefanoviću je uručeno najviše priznanje u oblasti nacionalne bezbednosti za saradnju dva Ministarstva na čemu je Stefanović zahvalio i pozvao Opreu u uzvratnu posetu Srbiji kako bi se uverio u kapacitete Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na sastanku je konstatovano da Srbiju i Rumuniju vezuje strateško partnerstvo i uspešna saradnja između graničnih policija, posebno u oblastima kontrole državnih granica, sprečavanja šverca cigareta, krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija.

To partnerstvo, kako se navodi u saopštenju, značajno će doprineti napretku Srbije na njenom evropskom putu, posebno vezano za Poglavlje 24 - Pravda, sloboda i bezbednost.

Prilikom posete, Stefanović je obišao i Žandarmeriju MUP Rumunije pri čemu je dogovoreno unapređenje saradnje u domenu obezbeđivanja javnog reda i mira, kao i združena pokazna vežba na zajedničkoj granici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 12. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије