Unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Unaprediti kapacitete za reagovanje u vanrednim situacijama"

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković rekao je danas da je neophodno unaprediti kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za reagovanje u vanrednim situacijama, kao i za pružanje odgovarajuće pomoći ugroženim zajednicama.

On je to rekao na Planskoj konferenciji povodom organizovanja Međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija koju u junu u Nišu organizuju MUP i Ministarstvo za civilnu zaštitu, vanredne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije.

"Elementarne nepogode i druge nesreće, ne ugrožavaju samo život i imovinu pojedinca, već utiču i na celokupan društveno-ekonomski razvoj. Upravo zbog opasnosti, koje u određenim okolnostima mogu da prerastu u vanredne situacije sa različitim posledicama, neophodno je unaprediti kapacitete na svim nivoima. Predstojeća vežba biće prilika da zajedno sa timovima iz različitih zemalja provežbamo svoje kapacitete i unapredimo naše saradnje", rekao je Miličković.

On je istakao da je zajednički cilj svih unapređenje bezbednosti i zaštite života građana, njihove imovine i kulturnog nasleđa.

"Mnogi od vas su prethodnih godina kada su nas zadesile vanredne situacije, nesebično pomogli građanima Srbije i koristim i ovu priliku da vam još jednom zahvalim na toj pomoći", rekao je Miličković na konferenciji.

Prvi zamenik ministra za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Aleksandar Čuprijan rekao je da će pomenuta vežba omogućiti razmenu iskustava.

"Sezonski rizici u čitavom svetu su istovetni, ali je njihovo delovanje različito, zbog čega proučavanje tehnologija koje razne zemlje koriste u vanrednim situacijama i objedinjavanje stručnjaka koriste svakoj državi. Naši stručnjaci sarađuju i kroz Srpsko-ruski humanitarni centar i uveren sam da će i zajednički rad na ovoj vežbi dodatno povećati profesionalnost naših vatrogasaca-spasilaca", rekao je Čuprijan.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da su ovakve vežbe dobar put za jačanje spremnosti na reagovanje u katastrofama, kroz saradnju timova i razmenu iskustava.

"Događaji prethodnih godina u Srbiji a i šire, nažalost, predstavljaju realnu potvrdu potrebe za dodatnim jačanjem kapaciteta države, sa jedne strane da se suoči sa vanrednim situacijama, a sa druge da se smanje rizici od katastrofa", upozorio je Marić.

Rukovodilac radne grupe za organizovanje vežbe iz Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije Igor Veselov podsetio je na doprinos pripadnika Srpsko-ruskog humanitarnog centra tokom poplava i šumskih požara prethodnih godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U junu u Nišu srpsko-ruska spasilačka vežba

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2019

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković istakao je na Planskoj konferenciji povodom organizovanja međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija, da je neophodno unaprediti kapacitete na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou za reagovanje u...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.