Umrlo još 5 osoba; Lekari ne mogu da podrže otvaranje vrtića i škola pre 1. juna VIDEO

Izvor: B92, 26.Apr.2020, 12:52

Umrlo još 5 osoba; "Lekari ne mogu da podrže otvaranje vrtića i škola pre 1. juna" VIDEO

U Srbiji je u poslednja 24 časa umrlo još 5 osoba od koronavirusa, dve muškog i tri ženskog pola, rečeno je na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Dvoje od novih žrtava su iz gerontoloških centara, a ukupan broj žrtava se popeo na 156.

Otkriveno je 263 slučaja zaraženih, što ukupno čini 8.042 potvrđenih slučaja koronavirusa u Srbiji.

Hospitalizovano je 3.044 osoba, a na respiratoru je 85.

Izlečenih je 1.182, rekao je epidemiolog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predrag Kon.

Kon je kazao da je u Gerontološkom centru Niš trenutno zaraženo 184 ljudi, umrlo je 37, od toga za 33 je potvrđeno da su bili zaraženi koronavirusom.

Preminula je i jedna osoba iz privatnog gerontološkog centra u Nišu.

U Srbiji je kovidom-19 zaraženo 545 zdravstvenih radnika.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare koronavirus je potvrđen kod 561 korisnika i 149 zaposlenih.

Što se tiče korisnika domova za stare 67 je izlečeno, a zaposlenih 17.

Kon je kazao da je 88 dece zaraženo i da su kapaciteti za njihovo bolničko lečenje puni.

"Pola od te dece su iz Beograda, pola iz drugog dela Srbije", rekao je Kon i napomenuo da deca imaju lakšu kliničku sliku.

On je rekao da je problem što se prikriva kada se pojave simptomi kod starijih u domovima, pa je pozvao sve da "ne čase ni časa" ako se simptomi pojave, jer će biti preduzete sve mere.

"Mi se i dalje nalazimo u epidemiji, a najranjivija mesta su nam ti gerontološki centri i tu bi mogla da se preokrene situacija", kazao je Kon.

Kon je rekao da koronavirus nema nameru da nas napusti, a ono sa čim raspolažemo su mere distanciranja.

"Mere izolacije počinjemo da iscrpljujemo, mi sad moramo da sa merama distanciranja na raznim nivoima obezbedimo što manje dalje da se virus prenosi. Kakvo će biti njegovo prenošenje tokom leta, to ćemo videti", zaključio je Kon.

Prema njegovim rečima, mere će biti procenjivane i saopštavane onako kako su u tom trenutku najracionalnije.

"Rizik neće nestati, može samo da se spusti na to da bude što manji", kazao je on i dodao da na primeru teretane, jedan može biti na 10 metara kvadratnih, mora da se obezbedi korišćenje samo jedne sprave, sredstva za dezinfekciju, zakazivanje termina.

To važi i za frizerske i kozmetičke salone, rekao je on, te da ako tih mera ne bude bilo, moraće da se zatvore.

"Vraćanje u život ide u polako. Gradski saobraćaj mora da funkcioniše. Kompletan predlog je pripremljen i biće dostavljen gradonačelniku i gradu Beogradu", rekao je Kon.

On je dodao da ne vidi da smo igde napravili ozbiljnu grešku, a što se tiče zaštite ljudskih prava - to će biti na dnevnom redu i raspravi.

"Mi smo jako dobro stajali, tako da sami rezultati opravdavaju takve mere", rekao je Kon i dodao da su mere donete u cilju zaštite svih, a posebno najstarijih.

Kon je kazao da Srbija ima dovoljno slobodnih respiratora, te da Infektivna klinika u Beogradu ima 16 u staroj zgradi, u novoj 71.

U KC Vojvodine slobodnih respiratora je 25, u Kragujevcu 23, u Bolnici "Dr Dragiša Mišović" 109.

"Iz sveta stižu kontradiktorni podaci, to znači da će sve ovo jako dugo trajati. Mi ćemo za sebe znati tek kad izvršimo istraživanje", rekao je Kon.

Kon je rekao da lekarski deo tima u Kriznom štabu ne misli da bi trebalo otvoriti vrtiće pre 1. juna, ali da će to svakako morati da bude ranije.

"Potpuno je jasno da teretane bez rizika neće postojati, on može samo da se smanji", rekao je Kon.

On je napomenuo da će vanredne mere i dalje biti na snazi, iako se ukine vanredno stanje.

"Biće takvih mera, naročito kad se tiče zatvorenog prostora", zaključio je Kon.

Kazao je da je "duboko ubeđen" da neće biti novog talasa na leto kada se popuste mere, a da se o novom talasu na jesen samo spekuliše.

"Neki govore o speptembru, moje iskustvo sa gripom je da će to da se desi u novembru, s tim što su to sve samo utisci i neka promišljanja", rekao je on

Kon je kazao da je upozorio na virus još u februaru, te da je tada napomenuo kako nam je potrebna zaštitna oprema.

"Uspavani jesmo bili, probudili smo se na vreme", ocenio je on.

Kon je dodao da je u javnom prevozu, zatvorenim prostorima, kao i prodavnicima neophodno koristiti zaštitne maske.

"Ali sve to je na nivou preporuke ili zabrane, to ne zavisi od struke. Ako je to opšti stav društva, onda će biti zabranjeno. Da li će biti uvedene i kaznene mere, to opet ne znam. Struka neće da ništa drugo učiniti osim da preporuči", rekao je Kon.

Ministar Branislav Nedimović rekao je da je Vlada Srbije donela odluku da građani stariji od 65 godina mogu od ponedeljka, 27. aprila svakog dana da izlaze u šetnju u sat vremena od 18 sati do 1 sat ujutru, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

U četvrtak će biti otvorene prodavnice za njih od 4 do 7 ujutru.

On je potvrdio da će policijski čas trajati od četvrtka od 18 sati do ponedeljka, 4. maja do 5 ujutru.

Nedimović je rekao da će u Domu učenika u Nišu najverovatnije biti zatvorena privremena bolnica, tj. biće stavljena u "stanje mirovanja".

"Možemo da kažemo da smo ovu fazu borbe u Nišu završili", rekao je on.

Govoreći o stanju u nišavskom okrugu, Nedimović je kazao da je bilo dosta dezinformacija, naročito o Gornjoj Toponici gde je došlo do "provejavanja određenih dezinformacijama".

"Ono što su ljudi logički preduzeli u toj specijalističkoj ustanovi je vredno svake pohvale, imali su jedno vreme 8 inficiranih i 6 lica koji su bili zaposleni", pojasnio je on.

Kako je napomenuo, problem u Nišu je eskalirao kada je 200 korisnika socijalne zaštite transportovano u KC u Nišu.

"Sada imamo više od 300 slobodnih kreveta u KC Niš i više od 100 respiratora koji su slobodni", rekao je Nedimović.

Nedimović je rekao da je "svojim očima" video odluku Ministarstva zdravlja o zapošljavanju 120 lekara i 90 medicinskih sestara u Nišu.

"Tamo gde ima potrebe i pojačan pritisak, tu Ministarstvo zdravlja zapošjava. Za te stvari ima dovoljno novca, ako je bilo za nabavku respiratora, lekova u svim bolnicama...", rekao je Nedimović.

On je napomenuo da je Srbija dala "braći u Republici Srpskoj i ponudila pomoć svima kome je potrebna".

B92 je organizacija koja brine o zaštiti životne sredine. Mi ublažavamo štetu nastalu zagađenjem u avio-saobraćaju i ulažemo napore da se smanji emisija izduvnih gasova. climatecare.org

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.