Umesto završetka, suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavljeno

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 08:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto završetka, suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavljeno

Beograd -- U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno suđenje za ubistvo vlasnika listova "Evropljanin" i "Dnevni telegraf", novinara Slavka Ćuruvije.

danas su izneseni novi predlozi odbrane i tužilaštva, mada je sudsko veće očekivalo da će dokazani postupak već završiti.

"Mislila sam da ćemo biti u završnim rečima, ali ovo je živ predmet", konstatovala je predsednica Veća Snežana Jovanović, koja je za 26. novembar zakazala saslušanje novog svedoka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Advokat Stevan Protić, branilac optuženog Miroslava Kuraka, nekadašnjeg pripadnika Službe državne bezbednosti kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, rekao je da se protivi predlozima i tužilaštva i odbrane jer se tako odugovlači suđenje, započeto pre više od tri godine.

Na početku današnjeg glavnog pretresa došlo je do manje rasprave između sudije Jovanović i advokata Slobodana Ružića, punomoćnika dece Ćuruvije, pošto je odbrani u sudnici podeljeno rešenje Apelacionog suda da se usvoja žalba tužioca i u spise predmeta vraća svedočenje inspektora Dragana Kecmana.

Ružić je rekao da punomoćnici nisu "po deseti put" dobili neki od dokumenata već imaju "tretman trinaestog praseta".

"Samo se držim zakona da nemam obavezu da vam uručim rešenje, ali ću to uvek uraditi kad zatražite", uzvratila je sudija Jovanović, što je Ružić ispratio opaskom da nije "fer plej" da svaku put mora da podnosi pisani zahtev.

Inspektor Kecman, kako je navedeno u obrazloženju optužnice, kao svedok je rekao tokom istrage da je imao informativni razgovor s pripadnikom beogradskog centra SDB Cvijetinom Milinkovićem, koji je bio dežurni načelnik na dan kada je Ćuruvija ubijen, 11. aprila 1999. godine.

Milinković, koji je u međuvremenu preminuo, u dnevniku beležio je kontakte s tadašnjim načelnikom beogradskog centra SDB Milanom Radonjićem kojeg tužilaštvo tereti da je mimo procedure naložio tajno praćenje Ćuruvije kako bi zloupotrebio tako dobijene informacije i dostavio ih nekadašnjim pripadnicima službe Ratku Romiću i Miroslavu Kuraku, optuženima da su neposredni izvršioci.

Pripadnici tajne pratnje, navodi tužilaštvo, nisu znali da Radonjić dostavlja informacije optuženima.

Veće je odlučilo da se Kecman sasluša kao svedok u nastavku suđenja, ali ne o sadržaju tog razgovora već samo o načinu kako je preduzimao pojedine operativne radnje, jer je odbrana tvrdila da je tokom istrage uzimao izjave koristeći silu i drugo nezakonito postupanje.

U optužnici se navodi da je Ćuruvija ubijen na Uskrs 11. aprila 1999. godina iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti sa ciljem da se ograniči sloboda medija i sačuva moć jer je Ćuruvija, kao vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i lista Evropljanin, javno kritikovao vlast.

Prvooptuženi je nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti Radomir Marković, koji je na izdržavanju maksimalne kazne izrečene za atentat na Vuka Draškovića i ubistvo četiri člana njegove stranke na Ibarskoj magistrali.

Osudjen je i u slučajevima Budva, ponovni atentat na Draškovića, kao i ubistvo nekadašnjeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

Na optužnici je i nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i njeni bivši pripadnici Ratko Romić i Miroslav Kurak, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu. Romić i Kurak, koji je po nekim informacijama, pre više godina otišao u Afriku, terete se kao neposredni izvršioci.

Optuženi su, iznoseći odbranu na početku suđenja, negirali da su krivi.

Veliki deo optužnice govori o ekonomskom uništavanju Ćuruvije i zabrani njegovih listova po tadašnjem zakonu o informisanju, u periodu koji prethodi ubistvu.

Odbrana je predložila da se kao svedok sasluša tadašnji ministar informisanja Aleksandar Vučić, sadašnji predsednik države, ali je veće to odbilo.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.