Ultradesničarski skup opet uzburkao strasti

Izvor: Politika, 07.Jul.2011, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ultradesničarski skup opet uzburkao strasti

Mađari imaju pravu kulturu, tradiciju i običaje na ovim prostorima, ali ona nikako ne uključuje nacističke skinhed bendove kao što su „Romantikuš erosok” ili „Strategio”, ističe Antifašistička akcija Novog Sada

Novi Sad – Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) upozorila je da će u Kanjiži od danas do 10. jula, šestu godinu zaredom, biti organizovan ultranacionalistički skup, pod nazivom Festival ujedinjene mađarske omladine južnih krajeva. Posetioce >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će sa bine zabavljati poznati fašistički bendovi iz susedne zemlje, a čitavu manifestaciju finansira mađarska vlada potpomognuta fašističkom partijom Jobik, ističe se u saopštenju za javnost novosadskog pokreta.

– Javno pitamo zašto se ovo dopušta posle prošlogodišnjeg skandala kada je vraćen autobus prepun mađarskih fašista koji su divljali na granici? Da li građani Kanjiže moraju da trpe njihovu samovolju? Kao što ne želimo „Obraz”, Pokret „1389”, „Krv i čast” i „Nacionalni stroj” na našim ulicama, školama, i radnim mestima, tako ne želimo ni da nam takve desničarske grupe dolaze iz drugih država – rečeno nam je juče u AFANS-u.

Pokret koji se već 11 godina finansira isključivo ličnim donatorstvima, svirkama i distributivnim akcijama, nema hijerarhiju, svi aktivisti su ravnopravni, a sa javnošću komuniciraju saopštenjima. Prihvatili su, ipak, da nam pojasne svoje stavove, uz molbu da ne objavljujemo imena sagovornika.

– „Mađarska garda”, „64 županije”, „Jobik” i ostali ekstremno desničarski, revizionistički pokreti odavno pokušavaju da izazovu eskalacije nasilja i međuetničke netrpeljivosti u okruženju. Slične manifestacije održavaju se u Slovačkoj, Rumuniji, Hrvatskoj, pa i u našoj zemlji. Na veliku žalost, festival u Kanjiži je dobio i institucionalnu podršku Mađarskog nacionalnog saveta u Srbiji – ističu u AFANS-u.

U pokretu smatraju da je nedopustivo da državne institucije zatvaraju oči pred ovakvim „manifestacijama”. Skup u Kanjiži, navode, legalno se održava pod firmom lažnog multikulturalizma, i služi u dnevnopolitičke svrhe lokalnoj vlasti.

– Mađari imaju pravu kulturu, tradiciju i običaje na ovim prostorima, ali ona nikako ne uključuje nacističke skinhed bendove kao što su „Romantikuš erosok” ili „Strategio”. Svaki eventualni sukob koji bi izbio između Mađara i drugih naroda koji žive u ovoj sredini bio bi pobeda fašista, a upravo to organizatori ovakvih okupljanja priželjkuju. Zato bi država morala energično da reaguje – kažu u AFANS-u.

„Romantikuš erosok” (Romantično nasilje), navode u pokretu, bend je koji već dugo svira po neonacističkim klubovima. Aktivni su na većini manifestacija mađarskog ogranka nacističke mreže „Krv i čast”, a poslednjih godinu dana posebno propagiraju rešavanje takozvanog ciganskog problema u Mađarskoj. „Strateguo” (Strategija), takođe, redovno nastupa na koncertima organizacije „Krv i čast”, a nastupali su kao predgrupa poznatom nacističkom bendu „Titkolt elenološ” (Tajni otpor), čiji je koncert u Subotici zabranjen 2007. godine.

M. Mijušković

objavljeno: 08.07.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.