Ukrajina poslala otvorenu poruku Rusiji: Povucite se

Izvor: B92, 30.Jan.2022, 23:30

Ukrajina poslala otvorenu poruku Rusiji: "Povucite se"

Ukrajina je pozvala Rusiju da povuče svoje snage nagomilane duž granice dveju zemalja i nastavi dijalog sa Zapadom ako "ozbiljno" želi da smanji napetost.

"Ako su ruski čelnici ozbiljni kada kažu da ne žele novi rat, Rusija mora nastaviti svoje diplomatske napore i povući snage nagomilane duž ukrajinske granice i na privremeno okupiranom ukrajinskom području", objavio je na Tviteru ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

"Diplomatija je jedini mogući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put", dodao je Kuleba.

Rusija je rasporedila više od 100.000 vojnika i teškog oružja blizu ukrajinske granice, izvestile su zapadne zemlje, koje strahuju od moguće invazije.

Moskva je istakla da ne želi rat sa Ukrajinom, već garancija Sjedinjenih Država i NATO-a za svoju sigurnost.

Rusija "ne želi da bude u položaju da se (njena) sigurnost redovno ugrožava", kao što bi to bio slučaj da Ukrajina uđe u NATO, rekao je u nedelju ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

U telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom ukrajinski ministar spoljnih poslova pozvao je u subotu Zapad da "bude oprezan i odlučan u kontaktima s Rusijom", rekavši da se zauzima za "političko i diplomatsko rešenje" krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.