Uhvaćeni napadači na dekana FPN-a

Izvor: B92, 17.Nov.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhvaćeni napadači na dekana FPN-a

Policija je privela dve osobe za koje se sumnja da su u subotu uveče napale dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića.

Kako je MUP saopštio, policija je zadržala V.M. (1993) i U.M.(1993) za koje se osnovano sumnja da su napali Vujačića, dok se za jednom osobom intenzivno traga.

"U saglasnosti sa tužilaštvom određeno je zadržavanje do 48 sati za V.M. i U.M, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje", navodi se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u saopštenju MUP-a.

Protest ispred FPN-a

U svetlu sve češćih nasilnih incidenata na fakultetima Univerziteta u Beogradu, koji uključuju napade na studente, kao i skorašnji brutalan napad na dekana FPN-a Iliju Vujačića, "Studenti za slobodu - Srbija" organizuju protest u utorak u 14 sati ispred Fakulteta političkih nauka.

Povodom napada na profesora Iliju Vujačića, Fakultet političkih nauka sutra će održati vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteno više detalja.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je u Kažiprstu B92 da država mora sve da učini kako bi zaštitila bilo kog prosvetnog radinika i da ovaj slučaj mora biti razrešen.

"Nisam znao da je dekan u subotu pretučen", rekao je Verbić u Kažiprstu B92 na molbu da obeća da će nadležni učiniti sve da razreše napad na dekana Vujačića.

Docent FPN-a Vladimir Pavićević napisao je na svom nalogu na Tviteru da su Vujačića napale i povredile dve maskirane osobe.

Demokratska stranka osudila je napad na dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića i zatražila da počinioci budu najoštrije kažnjeni, kao i da se rasvetli pozadina ovog napada. Predugo je država tolerisala nasilje kao vid političke komunikacije, a od verbalnog do fizičkog nasilja samo je jedan korak, navodi se u saopštenju DS.

"Vlast koja diskredituje, etiketira, ućutkava i poziva na linč svih onih koji drugačije misle nema pravo da bude začuđena kada pojedinci sebi uzmu za pravo da se na ovako brutalan način obračunavaju sa profesorom Univerziteta i dekanom FPN- a. Demokratska stranka se uvek borila protiv nasilja i sada ukazujemo na opasnost od toga što se nasilja na velika vrata vraća u naše društvo kao vid političke borbe. Jedino će oštro kažnjavanje počinilaca ovog dela poslati poruku da Srbija neće biti društvo u kom će se mržnja i nasilje tretirati kao dozvoljeno, poželjno i dopustivo ponašanje", dodaju demokrate.

Građanski pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" takođe je osudio napad na dekana FPN-a Iliku Vujačića.

"Podsećamo javnost i nadležne organe da je dr Vujačić uredno prijavio Naučno-nastavnom veću tog fakulteta pretnje njemu upućene pre dva meseca da će do ovakvog napada doći. Prilikom te prijave, dr Vujačić je izjavio i da se na njega vrši pritisak da podnese ostavku", navodi se u saopštenju

Pokret "Dosta je bilo - Saša Radulović" poziva nadležne organe da ozbiljno i hitno pokrenu zakonse procese i mere da pronađu počinioce napada i prethodno prijavljenih pretnji, kao i da obezbede društvo u kojem akademici, prosvetari i svi ostali građani koji poštuju zakon i red, mogu slobodno da se kreću i rade svoje poslove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadnut dekan FPN-a Ilija Vujačić

Izvor: Blic, 17.Nov.2014

Ilija Vujačić, dekan Fakulteta političkih nauka napadnut je u subotu u blizini svoje zgrade u Beogradu...Kako saznajemo, dva, za sada nepoznata napadača, nasrnula su na profesora Vujačića palicama i naneli mu lakše telesne povrede, nakon čega su pobegli automobilom...Prema informacijama "Blica",...

Nastavak na Blic...

Napadnut dekan FPN Ilija Vujačić

Izvor: 24sata, 17.Nov.2014

Dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić napadnut je u subotu uveče ispred svoje kuće, potvrđeno je za B92...Povodom napada na profesora Vujačića, Fakultet političkih nauka sutra će održati vanrednu konferenciju za novinare, na kojoj će biti saopšteno više detalja...Ministar prosvete...

Nastavak na 24sata...

Napadnut dekan FPN-a Ilija Vujačić

Izvor: Danas, 17.Nov.2014

Beograd - Dekan Fakulteta političkih nauka Ilija Vujačić potvrdio je za Danas da je u subotu uveče napadnut ispred svoje kuće, ali nije želeo da govori o detaljima tog incidenta...Vujačić je kratko odgovorio da je dobro i da će se o ovom događaju danas izjasniti Savet fakulteta, nakon čega...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.