Uhapšeni kradljivci Sezanove slike

Izvor: B92, 12.Apr.2012, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni kradljivci Sezanove slike

Beograd -- Slika Pola Sezana vredna više desetina miliona evra, koju su ukrali srpski državljani, nađena je noćas u Beogradu. Uhapšene su četiri osobe.

Akciju su organizovali SBPOK i Tužilaštvo za organizovani kriminal, a hapšenja su izvedena u Beogradu i Čačku.

Tri lica su uhapšena tokom noći, a četvrti član grupe danas. Pronađena je i veća količina oružja i 1,5 milion evra. Među uhapšenima je vođa grupe i organizator pljačke izvedene u Cirihu 2008. Ivan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peković, koji je uhvaćen posle noćne potere po ulicama Beograda.

Prema saznanjima B92, imena dvojice uhapšenih su Ivan Peković i Bobu Nedeljkovski. Cela akcija je planirana mesecima, u saradnji policija nekoliko država.

Za sada nije zvanično potvrđeno o kom delu čuvenog umetnika je reč, ali se pretpostavlja da je u pitanju "Dečak u crvenom prsluku", koji je ukraden 10. februara 2008. godine iz muzeja u Cirihu, zajedno sa delima čiji su autori Edgar Dega, Vinsent van Gog i Klod Mone. Prema nekim procenama, vrednost slike dostiže i sto miliona evra.

Kako javlja RTS, očekuje se da u Beograd dođe švajcarski stručnjak, koji bi trebalo da potvrdi da je reč o slici koja se smatra nacionalnim blagom Švajcarske. Ona je na Interpolovoj listi od oko 30.000 ukradenih umetnina u svetu i veruje se da je dosad najvrednije umetničko delo pronađeno na teritoriji Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić će u 18 časova održati konferenciju za novinare povodom ovog slučaja.

U pljački u Cirihu pre četiri godine učestvovala su tri maskirana čoveka i vozač, i ona se smatra za najveću pljački u istoriji Švajcarske i za jednu od najvećih u Evropi. Ukradena dela su tada procenjena na ukupnu vrednost od 112 miliona evra, a deo su kolekcije Emila Brilea, jedne od najvrednijih kolekcija sa delima postmodernizma u Evropi.

Kako su tada izveštavali strani mediji, jedan od pljačkaša je "govorio na nemačkom jeziku sa jasnim slovenskim akcentom", a 2009. je u Srbiji objavljena informacija da su na listi osumnjičenih dvojica državljana Srbije, od ranije poznatih policiji po pljačkama juvelirnica.

Pljačka je izvedena pola sata pre zatvaranja muzeja, kada su naoružani muškarci naterali osoblje i sve prisutne da legnu, a zatim iz glavne izložbene sale skinuli četiri vredna umetnička dela. Povređenih nije bilo.

Ubrzo posle pljačke pronađene su Moneova slika "Bulke kod Veteja" i Van Gogovo delo "Grana Kestena" u gepeku napuštenog automobila, ali je potraga za Sezanovim "Dečakom u crvenom prsluku" i slikom "Ludovik Lepik i njegove ćerke", čiji je autor Dega, nastavljena do danas. Vrednost pronađenih slika je procenjena na 44 miliona evra

Stručnjaci su tada rekli da je nemoguće prodati tako poznata dela na otvorenom tržištu, ali da su ona ipak vredna za kriminalce, kao i da se takve vrednosti najčešće kradu po porudžbini.

"Često se takve slike kradu kako bi se u kriminalnim krugovima prebijali dugovi", rekla je tada portparolka Međunarodnog registra za nestala umetnička dela Maja Perto Bernar za britanski "Telegraf".

Inače, u svetu se traga za još jednim Sezanovim delom - u pitanju je pejzaž "Over sir Oaz", vredan oko pet miliona evra, ukraden 2000. godine iz Univerzitetskog muzeja u Oksfordu.

U Beogradu ranije pronađena i ukradena Pikasova dela

Prema informacijama Interpola, najčešće mete pljački umetnina su Francuska, Poljska, Rusija, Nemačka i Italija, a žrtve su mahom privatni kolekcionari, ali i muzeji i galerije. Slike, skulpture, statue i relikvije su najčešći predmet krađa.

U bazi podataka Interpola evidentirano je oko 30.000 ukradenih umetnina, mada se oko 170.000 umetničkih dela u svetu vode kao nestala. Prema pojedinim procenama, na ilegalnom tržištu ukradenih umetnina za godinu dana se zaradi od dve do četiri i po milijarde evra.

Ovo nije prvi put da su vredna ukradena dela pronađena na terirtoriji Srbije ili da je sprečeno njihovo krijumčarenje kroz Srbiju.

U oktobru prošle godine, u saradnji sa švajcarskom policijom, u Beogradu su pronađene ukradene slike čuvenog španskog umetnika Pabla Pikasa - "Glava konja" i "Čaša i bokal". Reč je o delima iz 1962. i 1944. godine, vrednim više miliona švajcarskih franaka.

Platna su, kako je tada precizirano, ukradena u februaru 2008. sa izložbe u gradiću Fefikonu, nedaleko od Ciriha, a vlasništvo su Muzeja Špengel iz Hanovera.

Pripadnici SBPOK uhapsili su avgusta prošle godine i Ž. E. iz Zemuna, kod koga je nađeno osam umetničkih slika, vrednih 10 miliona evra, od kojih su četiri ukradene u Švajcarskoj i za njima je tragao Interpol. Među delima najvrednija je bila slika "Raspeće Isusovo" autora Luke Kranaha, čija je vrednost procenjena na dva miliona evra.

Osim toga, proteklih godina su carinici sprečili više pokušaja iznošenja iz zemlje slika, skulptura i numizmatičkih arheoloških predmeta. U pokušajima krijumčarenja su učestvovali građani iz više zemalja, među kojima su Srbija, SAD, Bugarska, Holandija

Srpska policija je prethodnih godina pronašla i vratila vlasnicima još nekoliko izuzetno vrednih dela inostranih i domaćih autora.

Najpoznatiji je slučaj iz marta 1996, kada je iz Narodnog muzeja u Beogradu ukradena "Kupačica" Pjera Ogista Renoara, a pronađena je posle četiri dana.

Vrednost slike je procenjena na milion i po dolara, a kradljivci su uhapšeni vrlo brzo, kada su pokušali da je prodaju za 40.000 tadašnjih nemačkih maraka. Posle toga nacionalni muzej je dela iz strane zbirke trajno sklonio u muzejske depoe.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukradena slika vredna 100 miliona evra pronađena u Beogradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2012

BEOGRAD -..Slika slavnog francuskog slikara Pola Sezana vredna 100 miliona evra, koju su ukrala trojica srpskih državljana, pronađena je u Beogradu, u akciji policije i Tužilaštva za organizovani kriminal, saznaje danas Blic...U Beogradu i Čačku su uhapšena trojica osumnjičenih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uhapšeni kradljivci Sezanove slike

Izvor: RTS, 12.Apr.2012

Policija uhapsila četiri osobe koje se sumnjiče da su ukrale sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" vrednu 100 miliona evra. Stručnjaci iz Švajcarske potvrdili autentičnost Sezanovog rada...Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal pronašli...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.