Uhapšeni kradljivci Sezanove slike

Izvor: RTS, 12.Apr.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni kradljivci Sezanove slike

Policija uhapsila četiri osobe koje se sumnjiče da su ukrale sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" vrednu 100 miliona evra. Stručnjaci iz Švajcarske potvrdili autentičnost Sezanovog rada.

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i Tužilaštva za organizovani kriminal pronašli su noćas u Beogradu sliku Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", vrednu 100 miliona evra i uhapsili četiri osobe koje se sumnjiče da su ukrale sliku.

U Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Čačku privedeni su Ivan Peković, Bobe Nedeljkovski, Raško Mladenović i Goran Radojević, a akcija hapšenja pripremana je u saradnji sa švajcarskom policijom od juna 2010. godine.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić je, na konferenciji za novinare u Beogradu na kojoj je bila izložena ukradena slika, rekao da je sliku iz muzeja u Švajcarskoj ukrao Raško Mladenović sa još jednom osobom, koja je za sada nepoznata.

Dačić je rekao da su trojica uhapšenih u akciji "Prsluk" bili Mladenovićeva logistička podrška u Srbiji, kao i da svi uhapšeni već imaju kriminalne dosijee.

Ministar Dačić je naglasio je da je ovo jedna od najvećih zaplena u finansijskom smislu, jer je kod uhapšenih pronađen i jedan i po milion evra, 60.000 franaka i četiri vozila.

Dačić je rekao da su švajcarski eksperti utvrdili autentičnost Sezanovog rada i naglasio da će dati nalog direktoru policije da nagradi sve koji su učestvovali u ovoj akciji.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da je u toku saslušanje osumnjičenih kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Radisavljević je rekao je da su osumnjičeni za krađu slike planirali da je prodaju kupcu u Beogradu za tri i po miliona evra, a da su do sada uspeli da naplate 2,8 miliona evra.

"Policija je tokom istrage, koja je trajala oko dve godine, došla do informacije da se slika nalazi u Beogradu i da osumnjičeni pokušavaju da je prodaju. Izvršena je primopredaja 1,4 miliona evra, a nakon toga još 400.000 evra", rekao je Radisavljević.

Kada je jedan od osumnjičenih, kako je rekao Radisavljević, krenuo da izvrši predaju slike i primi poslednju ratu, policija ga je presrela, zaplenila sliku i uhapsila ga.

Slika je pronađena u automobilu Ivana Pekovića, koji je posle duže potere, uhapšen u blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

U Pekovićevom stanu u Vranjskoj ulici u Beogradu, koji je koristio za skrivanje, pronađeno je pola miliona evra, dok je u kući Boba Nedeljkovskog u Kaluđerici, pronađeno milion evra.

Radisavljević je rekao i da je krađa "bila tipovana" za državljanina Srbije, ali da za sada ne želi da otkriva njegov identitet kako ne bi ugrozio dalju istragu.

Inače, slika Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku" ukradena je u februaru 2008. godine, u spektakularnoj pljački, iz muzeja u Cirihu. Tada su ukradena i tri dela impresionista Vinsenta van Goga, Kloda Monea i Edgara Degaa.

Van Gogova "Grana Kestena" i Moneovo delo "Bulke kod Veteja" pronađeni su nedugo posle pljačke, a, osim Sezanove slike, traga se i za delom "Ludovik Lepik i njegove ćerke" Edgara Degaa.

Još jedna Sezanova slika odneta je iz evropskih muzeja – "Over sir Oaz", koja se nalazila u Oksfordu. Delo je ukradeno 2000. godine, ali još nije pronađeno.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.