Uhapšen zbog sumnje da je oštetio Pinki za 294 miliona dinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Avg.2015, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen zbog sumnje da je oštetio Pinki za 294 miliona dinara

Policija je danas uhapsila bivše odgovorno lice u sremskomitrovačkom "Pinkiju" M.B. (48), zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i oštetio to preduzeće za skoro 294 miliona dinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je M.B. uhapšen, jer od 2. juna 2011. do 28. februara ove godine nije ; popisao imovinu "Pinkija" koji je u stečaju, već je putem javne licitacije izdao u zakup zemljište tog preduzeća koje je u bivšoj Jugoslaviji bilo jedan od najvećih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << proizvođača i izvoznika voća.

"Sumnja se da je M. B. površine zemljišta izdatog u zakup umanjivao prilikom zaključenja ugovora sa zakupcima, čime je umanjio dobit i na taj način naneo štetu stečajnom dužniku i pribavio protivpravnu imovinsku korist za ukupno 17 zakupaca poljoprivrednog zemljišta u ukupnom iznosu od 25.496.461,40 dinara", navode u policiji.

Dodaje se da je M.B. izdavao zemljišta i bez licitacije čime je preduzeće oštetio za 976.251 dinara, nefakturisanjem prispelih obaveza pojedinih zakupaca za oko četiri miliona dinara (3.935.386,04 ), a isplatom određenih lica za navodno obavljene poslove koji nisu stvarno izvršeni za još 1.127.500 dinara.

Precizira se da je osumnjičeni bez dokaza o pravnom osnovu i dokaza o izvršenim uslugama i prometu sredstava, priznao fiktivna potraživanja preduzeća "Ćipeks" iz Beograda, u iznosu od oko 262 miliona dinara (262.435.879,20), a na štetu stečajne mase, čime je oštetio prava ostalih poverilaca "Pinkija".

"Osumnjičeni je svojim postupcima za druga lica pribavio protivpravnu imovinsku korist, a AD Pinki u stečaju naneo materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 293.971.478 dinara", saopštio je MUP.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva, osumnjičeni je zadržan u pritvoru i u roku od 48 sati će biti saslušan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.