Uhapšen pripadnik Šakala, Srbija traži njegovo izručenje

Izvor: Vesti-online.com, 24.Dec.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen pripadnik ''Šakala'', Srbija traži njegovo izručenje

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je jedan od glavnoosumnjičenih za ratni zločin iz 1999. godine u selu Ćuška, na Kosovu i Metohiji, pripadnik "Šakala" Zoran Obradović, zvani Bubica, uhapšen u Nemačkoj.

Vukčević je naveo da je Obradović uhapšen po poternici koju je za njim raspisala Srbija, dodajući da očekuje da će on ubrzo biti izručen. Tužilac je dodao da su i ostali osumnjičeni za taj zločin, koji su i dalje u bekstvu, locirani u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << inostranstvu.

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je kasnije nadležnim organima Nemačke zvaničnu molbu za izručenje Obradovića.

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu u ponedeljak, 20. decembra, počelo je suđenje devetorici pripadnika jedinice "Šakali" za zločin u selu Ćuška, kod Peći, a za još 16 osumnjičenih, koji su u bekstvu, raspisana je Interpolova poternica.

Optužnica ih tereti da su 14. maja 1999. godine u tom selu ubili 44 civila, uništli i zapalili više od 40 kuća, a oko 400 albanskih civila, žena, dece i staraca, proterali i opljačkali.

Tužilaštvo za ratne zločine iniciralo je finansijsku istragu protiv optuženih za zločine u Ćuški, zbog sumnje da su pljačkanjem civila stekli imovinsku korist i da su ti zločini vršeni iz tih pobuda.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.