Uhapšen duhovni vođa Muslimanskog bratstva

Izvor: RTS, 20.Avg.2013, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen duhovni vođa Muslimanskog bratstva

Lider Muslimanskog bratstva Muhamed Badi uhapšen u Kairu. Analitičari kažu da bi njegovo pritvaranje moglo da intenzivira proteste, ali i da će Bratstvo teško naći zamenu za Badija. Uz njega su uhapšena još dva zvaničnika Bratstva.

Duhovni vođa Muslimanskog bratstva Muhamed Badi uhapšen je u Kairu, saopštili su egipatski zvaničnici. Kako je navela egipatska državna novinska agencija, njegovo hapšenje usledilo je odmah pošto su bezbednosne snage dobile informaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde se Badi krije.

Uz Badija su uhapšena još dva zvaničnika Bratstva.  

Badi je uhapšen u jednom stanu na severoistoku Kaira, nedaleko od mesta gde je prošle nedelje rasturen protestni kamp pristalica svrgnutog predsednika Mursija.

Analitičari kažu da bi njegovo pritvaranje moglo da dolije ulje na vatru ionako velikih napetosti koje vladaju u Egiptu.

Pretpostavlja se i da Muslimansko bratstvo neće lako naći čoveka koji će dostojno zameniti Muhameda Badija, čiji je sin Amar poginuo pre nekoliko dana tokom nasilnih protesta.

Badi je u julu optužen za podsticanje na nasilje, a sudski postupak protiv njega trebalo bi da počne 25. avgusta.

Egipatske bezbednosne snage ubile su ranije šefa provincijske kancelarije državnog lista El Ahram.

Kako je saopštila vojska, na Tamera Abdela Raufa otvorena je vatra kada je, kako se činilo, pokušao da pobegne kolima kroz jedan kontrolni punkt za vreme trajanja policijskog časa.

Za novinare u Egiptu ne važi policijski čas, pa agencije navode da je moguće da je Rauf ubijen greškom. U napadu je ranjen i jedan muškarac, novinar drugog državnog lista.

Vanredno stanje je na snazi usred previranja, u kojima je ubijeno skoro 900 ljudi, kada je vojska očistila protestne logore.

Generalni sekretar UN Ban Kimun je poručio da bi trebalo "proširiti politički prostor za Muslimansko bratstvo, jer je njihov politički prostor veoma ograničen".

Ban je ponovio da bi demokratski izabran predsednik Muhamed Mursi trebalo da bude oslobođen ili da se protiv njega povede transparentan pravni proces.

Egipatske vlasti i politički lideri, istakao je Ban, dele odgovornost za okončanje nasilja.

"Sprečavanje novih žrtava bi trebalo da bude prioritet. Apelujem na sve Egipćane da pokažu maksimalnu uzdržanost i razreše na miran način neslaganja", dodao je Ban, prenela je agencija AFP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.