Uhapšen Rod Blagojević

Izvor: RTS, 09.Dec.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Rod Blagojević

Američki Federalni istražni biro priveo guvernera Roda Blagojevića i šefa njegovog kabineta, zbog korupcije, saopštio federalni tužilac Patrik Ficdžerald. Akcija federalaca usledila posle duge istrage i prisluškivanje Blagojevićevih telefonskih razgovora.

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama, čijim je mestom u Senatu navodno trgovao Blagojević, rekao je da je obznanjivanje ovog slučaja delovalo na njega otrežnjujuće.

"Očigledno, kao i ostali stanovnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ilinoisa, vest koja je došla iz kancelarije federalnog tužioca na mene delovala otrežnjujuće. Ali, kako se radi u tekućoj istrazi o guverneru, ne mislim da je prikladno da sada komentarišem ovaj slučaj", rekao je Obama.

"Nisam znao ništa o tome", rekao je Obama.

Blagojević je priveden zbog optužbi da je pokušao da iskoristi tekući izbor za naslednika novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame u Senatu, s obzirom da tu odluku treba da donese u svojstvu guvernera savezne države Ilinois.

Blagojević se u utorak posle podne pojavio pred sudijom, koji ga je, uz kauciju od 4.500 dolara, pustio da se brani sa slobode, ali je kontroverzni guverner morao da preda pasoš federalnim vlastima.

Linkoln se prevrće u grobu

"Ovo je tužan dan za vladu. Guverner Blagojević nas je srozao do nove najniže tačke. Zbog ovakvog postupka, Abraham Linkoln bi se prevrtao u grobu", rekao je Ficdžerald.

Guverner Ilinoisa je, kako navode američki mediji, pokušao pribavi sredstva finansijska sredstva za svoju kampanju.

Takođe je optužen da je pretio da će uskratiti državnu pomoć kompaniji Tribjun, vlasniku dnevnika Čikago tribjun. U zamenu za državnu pomoć, Blagojević je, prema navodima optužnice, tražio da se otpuste članovi urednistva koji su ga kritikovali.

Šef Blagojevićevog kabineta, Džon Heris je, takođe, uhapšen.

Federalni tužilac je rekao da novoizabrani američki predsednik Barak Obama ni na koji način nije povezan sa sumnjama o umešanosti u korupciju Roda Blagojevića.

Njujork tajms - Mesto u Senatu za pola miliona dolara

Kako piše "Njujork tajms", Blagojević je tokom konsultacija o izboru Obaminog naslednika u Senatu, raspravljao i o postavljanju njegove supruge u upravni odbor neprofitnih organizacija, čime bi joj bila omogućena plata od oko 150.000 dolara.

Raspravljano je i o postavljanju Blagojevića na funkciju u Stejt departmentu ili imenovanje za ambasadora, piše njujorški dnevnik, navodeći da se u 76 strana dugom izveštaju navode njegove reči kako je spreman "da proda ili trampi Ilinois".

U transkriptu se, takođe, navodi da je Blagojević rekao jednom od pomoćnika da je osoba, identifikovana kao "kandidat broj 5" ponudila oko 500.000 dolara u zamenu za mesto u Senatu.

Nekoliko dana pre hapšenja, Blagojević je odbacio optužbe, poredeći prisluškivanje njegovih razgovora sa čuvenom aferom "Votergejt", nakon čijeg je otkrivanja tadašnji predsednik Ričard Nikson bio praktično najuren iz Bele kuće.

"Ako neko želi da prisluškuje moje telefonske razgovore, neka izvoli", rekao je Blagojević.

Federalni agenti su, takođe, pretresli i Blagojevićevu kancelariju u centru Čikaga.

Prethodno, Blagojević je bio predmet istrage zbog navodne umešanosti u drugu, sedam miliona dolara vrednu, korupcionašku aferu, u kojoj je dobijao novac u zamenu za ugovore koje su različite kompanije potpisivale sa državom Ilinois.

Milorad Rod Blagojević rođen je 10. decembra 1956. godine. Pre nego što je postao guverner, Blagojević je bio kongresmen.

Blagojević je drugi političar srpskog porekla koji je bio izabran za guvernera neke američke države. Pre njega, guverner Ohaja bio je Džordž Vojnović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.