Guverner Ilinoisa Rod Blagojević uhapšen zbog korupcije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner Ilinoisa Rod Blagojević uhapšen zbog korupcije

ČIKAGO - Guverner američke savezne drzave Ilinois Rod Blagojević uhapšen je danas zbog optužbe da je planirao da dobije finansijsku korist iz ovlašćenja da imenuje naslednika u Senatu novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame.

Prema federalnoj optužnici, Blagojević, koji je u demokratskoj partiji, takođe je optužen da je pretio da će uskratiti državnu pomoć kompaniji Tribjun vlasniku dnevnika Čikago tribjun.

U zamenu za državnu pomoć, Bagojević je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prema navodima optužnice, tražio da se otpuste članovi uredništva koji su ga kritikovali.

Nudio imenovanje u senatu za novac

U dokumentu FBI na 76 strana navodi se da su presretnuti razgovori Blagojevića (51) u kojima se navode planovi da se proda ili zameni mesto u Senatu za ličnu dobit za njega i njegovu suprugu Peti.

U tom dokumentu se navodi da je Blagojević razgovarao o dobijanju velike plate u neprofitnoj fondaciji ili organizaciji povezanoj sa sindikatima. Blagojević je razgovarao i o tome da njegova supruga dobije mesto u nekom upravnom odboru gde bi imala godišnju platu od 150.000 dolara.

Navodno je takođe razgovarao o dobijanju sredstava iz kampanja ili dobijanju mesta u kabinetu predsednika ili funkcije ambasadora kada napusti kancelariju guvernera.

"Želim da pravim novac", rekao je prema dokumentu FBI u jednom razgovoru.

Tužilac Patrik Fitcdžerald je rekao da se u optužnici "navodi da je Blagojević stavio na prodaju imenovanje senatora SAD".

Mogući Obamin naslednik u Senatu - sin Džesi Džeksona

Među osobama koje su razmatrane kao mogući naslednici Obame u Senatu je i sin crnačkog aktiviste i borca za ljudska prava sveštenika Džesija Džeksona, Džesi Džekson Mlađi.

Blagojević je takođe optužen da je zloupotrebio položaj guvernera u pokušaju da dobije novac iz sredstava doniranih kampanji. Uhapšen je i njegov šef kabienta Džon Haris. Obojica bi trebalo kasnije danas da se pojave na sudu.

U optužnici se takođe navode i "endemske prevare pri zapošljavanju" u Blagojevićevoj administraciji.

Osoba zadužena za skupljanje novca Antoan Rezko koji je prikupljao novac za kampanje i Blagojevića i Obame čeka izricanje presude nakon što je osuđen za prevare i druge optužbe. Glavnom čoveku u Blagojevićevom štabu za prikupljanje novca Kristoferu Keliu trebalo bi početkom sledeće godine da bude suđeno zbog optužbi da je ometao rad poreške službe.

Blagojević je prezueo kancelariju guvernera 2003. godine nakon predizbornog obećanja da će očistiti nered koji je ostao iza bivšeg republikanskog guvernera Džordža Rajana. Rajan trenutno služi šestogodišnju kaznu zatvora nakon što je osuđen za reketiranje i prevare.

Blagojević je drugi Amerikanac srpskog porekla koji je guverner neke američke države. Pre njega, Džordž Voinović je bio guverner države Ohaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Guverner Ilinoisa za bojkot banke koja ne podržava radnike

Izvor: Kurir, 08.Dec.2008, 23:37

ČIKAGO, 8. decembra 2008. (Beta-AP) - Guverner američke države Ilionis Rod Blagojević naredio je danas svim državnim službama da prestanu da posluju s Bankom Amerike kako bi izvršili pritisak na tu banku da pomogne otpuštenim radnicima koji protestuju u svojoj zatvorenoj fabrici. Blagojević...

Nastavak na Kurir...

Guverner Blagojević uhapšen zbog korupcije

Izvor: Mondo, 09.Dec.2008

Guverner američke savezne države Ilinois, Amerikanac srpskog porekla Rod Blagojević uhapšen je zbog optužbe da je planirao da dobije finansijsku korist iz ovlašćenja da imenuje naslednika u Senatu novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame.

Nastavak na Mondo...

Uhapšen guverner Ilinoisa Rod Blagojević

Izvor: Kurir, 09.Dec.2008

ČIKAGO, 9. decembra (Tanjug) - Guverner Ilinoisa Rod Blagojević uhapšen je danas pod sumnjom da je podsticao korupciju, saopštio je američki državni tužilac Patrik Ficdžerald.

Nastavak na Kurir...

Uhapšen Rod Blagojević

Izvor: BBC na srpskom, 09.Dec.2008

Guverner američke države Ilinois Rod Blagojević uhapšen je pod sumnjom za korupciju.

Nastavak na BBC na srpskom...

UHAPŠEN ROD BLAGOJEVIĆ (VIDEO)

Izvor: Press, 10.Dec.2008, 04:37

Guvernera Ilinoisa srpskog porekla Roda Blagojevića (51) juče su uhapsili federalni agenti pod optužbom za zloupotrebu položaja i korupciju. .Kao guverner Blagojević je odgovoran za nameštanje i uzimanje para za mesto novoizabranog predsednika Baraka Obame u Senatu. Blagojevićev sekretar...

Nastavak na Press...

Uhapšen guverner Ilinoisa Rod Blagojević zbog korupcije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Dec.2008

Guverner američke savezne drzave Ilinois Rod Blagojević uhapšen je danas zbog optužbe da je planirao da dobije finansijsku korist iz ovlašćenja da imenuje naslednika u Senatu novoizabranog predsednika SAD Baraka Obame. Prema federalnoj optužnici, Bla ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Guverner Blagojević prodavao funkciju

Izvor: Capital.ba, 10.Dec.2008

LONDON, Britanski listovi donose danas opširne izvještaje o hapšenju guvernera američke države Ilinois Roda Blagojevića i ukazuju da se, prema navodima optužnice, on spremao da položaj senatora proda na aukciji onome ko najviše ponudi. 'Dejli telegraf' čitaocima objašnjava da poslije pobjede...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.