Ugljanin: Bošnjaci ponosni na svoje evropsko poreklo i versku pripadnost

Izvor: RTS, 11.Maj.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugljanin: Bošnjaci ponosni na svoje evropsko poreklo i versku pripadnost

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin izjavio je u Novom Pazaru da su Bošnjaci ponosni na svoje evropsko poreklo i islamsku versku pripadnost. Ugljanin je na svečanoj proslavi obeležavanja 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave u Novom Pazaru, rekao da će narod koji ima svoju zastavu i himnu, koji je ponosan na sebe, svoju veru, jezik, prošlost i budućnost, opstati.
"Ljiljani >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na plavoj podlozi govore da smo mi evropski, autohtoni narod u Sandžaku, a tri polumeseca ukazuju na naše islamsko poreklo. Čitava prošlost i budućnost Bošnjaka nacrtana je na toj beloj površini, a s tim identitetom hoćemo da u Srbiji činimo bogatstvo u jedinstvu različitosti", rekao je Ugljanin.

Dodao je da Srbija, sa preko 20 manjina i srpskim narodom, čini "veliki raznoliki buket cveća, koji ne bi valjao kada bi jedan cvet nestao".
"Mi se trudimo da od Srbije napravimo modernu evropsku državu i u njoj autonomiju Sandžaka, da u njenom ustavu Bošnjaci budu narod i mislim da ćemo dobiti podršku poslanika svih nacija", kazao je Ugljanin.
Kako je naveo, Sandžak je "jedina multinacionalna sredina na Balkanu u kojoj vekovima u harmoniji zajedno žive Albanci, Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, a gde u poslednjem ratu nije bilo međusobnih etničkih sukoba".
Istakao je da su Bošnjaci morali da dobiju svoju zastavu kako bi bili ravnopravni s drugima.
"S puno poštovanja sam često slušao srpsku himnu, koja je danas zvanična himna Srbije, ali sam uspeo i Bošnjacima da obezbedim da imaju svoju himnu. Bošnjaci su zreo narod, koji je postojao kada drugi nisi ni znali šta je narod", rekao je lider BNV.
On je večeras, ispred sedišta Veća u Novom Pazaru, svečano podigao bošnjačku nacionalnu zastavu s prvakinjom sveta u kikboksu Sajdom Bukvić, a posle toga je organizovan kulturno-umetnički program učesnika Smotre bošnjačkih narodnih igara.
Dan bošnjačke nacionalne zastave obeležava se 11. maja, na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno veće Sandžaka (bivše Muslimansko nacionalno veće Sandžaka), a tradicionalno se slavi od 2005. godine.
Osim tog praznika, nacionalni praznici Bošnjaka su i 20. novembar - Dan Sandžaka, i 11. jul - Dan sećanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.