Izvor: Politika, 21.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udvostručen broj obolelih

Autizam je retka ali teška bolest koja dovodi do povlačenja celokupnog duhovnog života u vlastiti unutrašnji svet, a njen uzrok koji se najčešće razvije pre tridesetog meseca života deteta, još je nepoznat.

Ipak, autizam i srodni poremećaji češći su nego što se ranije verovalo, i, prema poslednjim podacima, u Velikoj Britaniji pogađaju, čak, svako stoto dete. Ovi rezultati objavljeni su u uglednom stručnom časopisu "Lancet", a podaci koji govore o ovom poremećaju su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sledeći:

istraživači su utvrdili da na svakih 10.000 dece njih 116 pati od autizma ili poremećaja srodnih autizmu. Ranije se verovalo da je taj odnos 44 na 10.000 dece, što znači da se broj obolelih više nego udvostručio. Istina, naučnici ne tvrde da je zaista došlo do povećanja broja obolelih ili je više reč o boljim dijagnostičkim procenama, ali to ne umanjuje ozbiljnost koju zaslužuje bavljenje osobama zatvorenim u svoj svet i bez ikakvog kontakta sa spoljašnjom realnošću. Upućen je poziv zdravstvenim i socijalnim službama da uzmu u obzir novootkrivenu činjenicu i pokušaju da stvore odgovarajuće uslove za potrebe dece s nekim oblikom autizma.

Britansko državno udruženje za autistične osobe izvestilo je kako se rezultati ovog istraživanja u kojem je učestvovalo blizu 60.000 dece uzrasta između devet i deset godina, poklapaju s njihovim procenama pa i oni pozivaju sve nadležne službe da se angažuju na pomoći autističnoj deci.

Još jedno podsećanje na neke činjenice vezane za autizam: ponekad je prisutan od samog rođenja, što nije pravilo, a ustanovljeno je da je učestaliji kod muške nego kod ženske dece.

I. Š.

[objavljeno: 21.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.