Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava u oblasti pravosuđa su prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2021, 10:46

Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava u oblasti pravosuđa su prioritet

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da su izmene Ustava prioritet i da postoji validna početna osnova u predloženim amandmanima kojima je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo.

Zbog toga, prema stavu UST, nema ni vremena, ni razloga da se sa izmenama Ustava kreće iznova, za šta se zalažu pojedina strukovna udruženja, vodeći se, kako smatra UST, lukrativnim razlozima.

Zbog toga u saopštenju ističu da je nedopustivo da ta strukovna udruženja sebi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << daju za pravo da određuju da li će i kada Ustav biti menjan, kao i ko će biti pozvan da raspravlja o amandmanima u oblasti pravosuđa.

Osvrćući se na javno slušanje o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa u skupštini Srbije od četvrtka, UST navodi da za njega nije nikakva tajna šta se krije iza izjava da nije trenutak da se menja Ustav, naročito kada dolaze od strukovnih udruženja koja su ga kritikovala kao instrument političkog pritiska, sve vreme ukazujući kako se kasni sa Poglavljem 23 i Akcionim planom.

Isti motiv pojedina strukovna udruženja imaju kada javno obznanjuju poimence ko iz nevladinog sektora mora da bude pozvan da učestvuje u javnoj raspravi, navodi UST i ističe da su jedan jedini zajednički imenitelj tih izjava - projekti.

Pojedinim strukovnim udruženjima je očigledno sada postalo nevažno kašnjenje na evropskom putu, baš kao što im je sadašnji Ustav postao prihvatljiv, te pozivaju da proces krene od nule, ukazuje UST.

Upravo to bi im, kako smatra UST, osiguralo niz projekata u narednih nekoliko godina, dok bi trajala nova javna rasprava uz učešće nevladinih organizacija-upravo onih koje su povezane kroz projektno - finansijsku mrežu sa strukovnim udruženjima koja se javno zalažu da se proširi krug učesnika u javnoj raspravi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.