UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Izmene Ustava Srbije prioritet, dosta je sa opstrukcijama!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2021, 15:52

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Izmene Ustava Srbije prioritet, dosta je sa opstrukcijama!

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST), povodom održanog javnog slušanja o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa

Oni ukazuju da je nedopustivo da pojedina strukovna udruženja u oblasti pravosuđa uzimaju za sebe pravo da određuju da li će i kada Ustav biti menjan, kao i ko će biti pozvan da raspravlja o amandmanima u oblasti pravosuđa.

Za UST nije nikakva tajna šta se krije iza izjava da nije trenutak da se menja Ustav, naročito kada dolaze od strukovnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << udruženja koja su ga nemilice kritikovala, ocenjujući ga kao instrument političkog pritiska, sve vreme ukazujući kako se kasni sa Poglavljem 23 i sledstvenim Akcionim planom. Isti motiv pojedina strukovna udruženja imaju kada javno obznanjuju poimence ko iz nevladinog sektora mora da bude pozvan da učestvuje u javnoj raspravi.

Jedan jedini zajednički imenitelj tih izjava su – projekti! Pojedinim strukovnim udruženjim je očigledno sada postalo nevažno kašnjenje na evropskom putu, baš kao što im je sadašnji Ustav postao prihvatljiv, te pozivaju da proces krene od nule, budući da bi to osiguralo niz projekata u narednih nekoliko godina, koliko smatraju da bi trebalo da traje nova javna rasprava.

Sasvim slučajno, nevladine organizacije koje moraju da učestvuju u novoj javnoj raspravi su upravo one koje su povezane kroz projektno – finansijsku mrežu upravo sa strukovnim udruženjima koja se javno zalažu da se proširi krug učesnika u javnoj raspravi.

UST smatra da postoji validna početna osnova u vidu predloženih amandmana, kojima je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo, te da je svako strukovno udruženje i svaka nevladina odrganizacija rekla sve što je imala na svaki predloženi amandman, ne samo javno, već i u pisanoj formi.

Stoga, po nalaženju UST, nema ni vremena, ni razloga da se sa izmenama Ustava kreće iznova, a lukrativni razlozi kojima se vode pojedina strukovna udruženja nisu i neće biti validan razlog za opstrukciju procesa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Udruženje sudija i tužilaca: Izmene Ustava u oblasti pravosuđa su prioritet

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2021, 10:46

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da su izmene Ustava prioritet i da postoji validna početna osnova u predloženim amandmanima kojima je Venecijanska komisija dala zeleno svetlo...Zbog toga, prema stavu UST, nema ni vremena, ni razloga da se sa izmenama Ustava kreće iznova, za šta...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.