Udruženje novinara Srbije uručilo godišnje nagrade

Izvor: N1 televizija, 21.Dec.2016, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje novinara Srbije uručilo godišnje nagrade

Na 135. rođendan, Udruženje novinara Srbije je dodelilo godišnje nagrade pojedincima i medijima koji su se svojim izveštavanjem istakli u 2016. godini. Među dobitnicima su i naše kolege Jugoslav Ćosić i Dragoljub Draža Petrović.

"Ova emisija je bila vrlo civilizovana, ujedno jer ste i vi bili jako dobar voditelj. Dakle, davali ste reč i gospodinu Rističeviću i meni. Kada bi se u skupštini predsednica ponašala isto kao i vi i tretirala poslanike jednako, sednice skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << bi bile civilizovane kao i ova emisija", rekao je u Pressingu Dušan Pavlović iz Pokreta Dosta je bilo i tom prilikom se rukovao sa poslanikom vladajuće većine Marijanom Rističevićem.

U skupštinskom životu nezamislive, ovakve scene se ipak događaju u studiju N1. Pored priznanja suprotstavljenih sagovornika, autoru i voditelju Pressinga Jugoslavu Ćosiću za intervju stiže i nagrada "Laza Kostić" od kolega iz UNS-a.

"Jugoslav se istakao svojim provokativnim pitanjima, pripremljenošću, autoritetom, istrajnošću i smirenošću u razgovoru sa vodećim ljudima iz javnog života Srbije", rekla je predsednica žirija Olivera Milošević.

Žiri je jednoglasno odlučio - nagrada za satiru u novinarstvu pripala je Dragoljubu Draži Petroviću, glavnom uredniku lista Danas i kolumnisti Nedeljnika i N1 televizije. On se na nagradi zahvalio u svom stilu.

"Pa ja sam obično dobijao nagrade gde sam od pet članova žirija znao trojicu. Ovde nisam znao, mislim znao sam samo Lalića - hvala Laliću", rekao je Petrović.

Za životno delo nagrađeni su urednici RTV-a Buda Hajnalka i novinar Politike Zoran Radisavljević, dok su za hrabrost u novinarskom izražavanju i uređivanje trećeg dnevnika nagrađeni Gorislav Papić i Jelena Obućina sa RTS-a.

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović podseća da je važno držati se profesionalnih načela u teškim i sumornim vremenima za srpsko novinarstvo.

"Kvalitet negde isijava i to se može prepoznati makar vam se mnogo toga drugog ne sviđalo. Ali vidi se taj pečat lični, osobenost. Autonomija pojedinačnog novinara je strašno važna", istakla je ona.

Za knjigu "Novine i novinari" o pola veka postojanja niških "Narodnih novina", na čije se objavljivanje zbog "političke volje" čekalo 22 godine, specijalna nagrada otišla je u ruke novinaru i publicisti Slobodanu Krstiću.

Nagradu "Bogdan Tirnanić" za kolumnu i komentar dobio je kolumnista lista "Nedeljnik" Marko Prelević.

Dobitnik nagrade "Laza Kostić" za vest je redakcija Televizije Apatin, a nagradu za izveštaj dobio je dopisnik B92, TV Prve i Tanjuga iz Leskovca Bratislav Ilić. Nagradu "Laza Kostić" za reportažu uručena je novinarki frankfurtskih "Vesti" Jeleni Petković. Nagradu "Laza Kostić" za fotografiju dobio fotoreporter "Večernjih novosti" iz Novog Sada Darko Dozet.

Zlatnu povelju za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije dobio je dopisnik "Politike" iz Sremske Mitrovice i osnivač i urednik "Seoskih novina" Miomir Filipović.  Povelju za 50 godina članstva u UNS-u dobili su Živojin Todorović i Petar Stanišić.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.