Uručene nagrade UNS-a

Izvor: RTS, 21.Dec.2016, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uručene nagrade UNS-a

Novinarske nagrade za 2016. godinu koje dodeljuje Udruženje novinara Srbije uručene su dobitnicima u Beogradu.
Na svečanosti u prostorijama Pres centra UNS-a nagrade za životno delo uručene su odgovornoj urednici Redakcije na mađarskom jeziku Radio-televizije Vojvodine Hajnalki Budi i novinaru Politike Zoranu Radisavljeviću.

Nagrada za uređivanje "Dimitrije Davidović" uručena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je urednici informativne emisije Dnevnik 3 na Radio-televiziji Srbije Jeleni Obućina.
"U obrazloženju žirija je bilo da je različit Dnevnik koji ne robuje formi, koji ne robuje protokolu, koji koristi ironiju. Neko je to prepoznao i smatrao da to treba nagraditi. Ja sam izuzetno počastvovana, iz tog razloga što sam ja mlad urednik, kratko uređujem dnevnik, ali zato sam stariji novinar. Pretpostavljam da je ovo poruka - Dobro je, nastavite tim putem. Tako ću i uraditi", rekla je Obućina.
Nagradu "Bogdan Tirnanić" za kolumnu i komentar dobio je kolumnista lista Nedeljnik Marko Prelević.
"Pošto je Tirnanić voleo da u svojim tekstovima, o čemu god da je pisao, koristi onaj izanđali malo sportski žargon, onda bih ja rekao da je ovo za mene, pošto sam mlad, velika čast, ali i odgovornost i obaveza i da ću nastaviti da pišem. To je jedino što mogu da obećam", rekao je Prelević.
Dobitnik nagrade "Laza Kostić" za vest je redakcija Televizije Apatin, a nagradu za izveštaj dobio je dopisnik B92, TV Prve i Tanjuga iz Leskovca Bratislav Ilić.
Nagrada "Laza Kostić" za reportažu uručena je novinarki frankfurtskih Vesti Jeleni Petković, dok je za karikaturu i satiru nagrađen glavni i odgovorni urednik lista Danas i kolumnista Nedeljnika i TV N1 Dragoljub Petrović.
"Ja sam obično dobijao nagrade gde sam znao od pet članova žirija trojicu. Ovde nisam znao nikoga, mislim da sam znao samo Lalića. Hvala, Laliću", rekao je Petrović.
Nagradu "Laza Kostić" za intervju dobio je autor i voditelj emisije "Presing" na TV N1 Jugoslav Ćosić, dok je nagradu "Laza Kostić" za fotografiju dobio fotoreporter Večernjih novosti iz Novog Sada Darko Dozet.
Specijalnu nagradu za publicistiku "Žika M. Jovanović" dobio je novinar, publicista i autor knjige "Novine i novinari" Slobodan Krstić iz Niša.
Zlatnu povelju za dugogodišnji rad i doprinos novinarstvu i razvoj novinarske organizacije dobio je dopisnik Politike iz Sremske Mitrovice i osnivač i urednik Seoskih novina Miomir Filipović.
Novinaru Radio-televizije Srbije, uredniku i voditelju emisije "Oko" Gorislavu Papiću uručena je nagrada "Aleksandar Tijanić", koju UNS dodelju za borbenost u novinarskom istraživanju.
"Ja sam nagradu Aleksandar Tijanić dobio prvi put 2010. godine, kada me je Aleksandar Tijanić pozvao da radim sa njim. Nažalost, prava nagrada bi bila za mene da sam mogao da radim duže sa Aleksandrom Tijanićem", rekao je Papić.
Povelju za 50 godina članstva u UNS-u dobili su Živojin Todorović i Petar Stanišić.
Članovi žirija bili su Ljiljana Smajlović, Đorđe Malavrazić, Eržebet Pap Reljin, Branko Veselinović, Vladimir Jokanović, Veljko Lalić, Budimir Ničić, Olivera Milošević i Slobodan Radičević.
Udruženje novinara Srbije proslavilo je danas 135. rođendan. UNS je osnovan 21. decembra 1881. godine kao Srpsko novinarsko društvo i od svog nastanka kontinuirano radi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.