Udovički: Minuli rad ubuduće isti za državne službenike i zaposlene kod privatnika

Izvor: Blic, 05.Avg.2014, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Minuli rad ubuduće isti za državne službenike i zaposlene kod privatnika

Beograd - Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je danas da bi izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi koje je Vlada danas usvojila odnose trebalo da doprinesu prilagođavanju njihovih radnih prava najnovijim izmenama Zakona o radu, a nikako njihovom otupštanju.

Glavna izmena, kako je objasnila, odnosi se na minuli rad koji će se i u slučaju državnih službenika računati samo kod aktuelnog poslodavca, odnosno neće moći da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se prenosi.

Kao primer ona je navela da onima koji rade u bolnicama pa potom pređu u državnu upravu minuli rad neće obuhvatiti i rad u bolnici.

Ministarka je ocenila da se izmenama ovih zakona rad državne uprave profesionalizuje, što se dodatno postiže primenom zakonske odredbe prema kojoj postavljena lica moraju da budu izabrana na konkursu u roku od devet meseci.

Udovički je navela i da se najnovijim zakonskim izmenama povećava odgovornost zaposlenih, koji će ubuduće odgovarati ako nedovoljno rade, ali i da se time stvara fleksibilniji zakonski okvir u slučaju da se otkaz daje zbog disciplinskih razloga.

- Cilj ovih zakona jeste da se poveća efikasnost i odgovornost javne uprave pred kojom leže odgovorni poslovi, a nikako otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru. Otpuštanja moraju biti fokus kod javnih preduzeća, pravi viškovi su tamo - rekla je Udovički.

Ona je dodala i da današnji paket zakona predstavlja prvi korak u sveobuhvatnom regulisanjiu statusa i prava zaposlenih u državnoj upravi, što ne uključuje javna preduzeća i kao ključni korak u sistemskom rešavanju statusa zaposlenih u javnoj upravi navela je zakon o platama o kojem će javna diskusija sa svim zainteresovanim stranama početi u septembru.

Taj će zakon, prema njenim rečima, uspostaviti jedinstvene kriterijume za zaposlene u javnoj upravi što, naglasila je, nikako ne znači uravnilovku.

Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi.

- Ove izmene zakona nisu paket regulative o promenama u državnoj upravi o kom se govorilo. Taj paket će biti donet verovatno na zimu posle sveobuhvatnog zakona o platama - rekla je Udovički.

Ona je dodala da će početkom septembra biti pripremljene polazne osnove zakona o platama i da će se o njima diskutovati sa svim zainteresovanim stranama.

Tim zakonom, kako je istakla, biće utvrđeni jedinstveni kriterijumi, transparenti i fer odnosi među zaposlenim u državnoj upravi i javnom sektoru.

Vlada je usvojila i izmene uredbi o programu i načinu polaganja državnog stručnog ispita, o razvrstavanju radnih mesta i merilima opisa radnih mesta državnih službenika, i o naknadi troškova i otpremnini državih službenika i nameštenika.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.