Udar tornada u Sloveniji; Nova oluja stigla i u Hrvatsku – potop VIDEO

Izvor: B92, 01.Avg.2023, 22:40

Udar tornada u Sloveniji; Nova oluja stigla i u Hrvatsku – potop VIDEO

Slovenački meteorolozi potvrdili su da je večeras u toj zemlji zabeležen udar tornada, a novo nevreme stiglo je i u Hrvatsku.

Već kasno popodne i uveče u centralnoj i istočnoj Hrvatskoj bilo je pljuskova, grmljavine i ponegde olujnog vetra, mestimično i obilnije kiše. Na području Bjelovara za manje od dva sata palo je oko 30 litara po kvadratnom metru, javlja HRT.

Iznad Ilirske Bistrice razvio se tornado, saopštila je slovenačka Agencija za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sredine (ARSO).

"Vidi se relativno širok vrtlog u okviru kojeg se nalaze i veoma jaki, ali mali vrtlozi prečnika svega nekoliko metara. Na sreću, pojava je trajala svega nekoliko minuta", prenosi Agencija za zaštitu životne sredine, a prenosi 24ur.

Na stanici Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmereni udar vetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu životne sredine.

Kako su objasnili za 24ur.com, vetar u vrtlogu je verovatno bio jači, ali istovremeno nije bilo jačih naleta na širem području.

"Brojne intervencije u poslednjih sat vremena na području Ilirske Bistrice ukazuju na značajnu štetu", prenosi ARSO i dodaje da su tornada izuzetno retka.

Iz Šmarja kod Jelšaha prijavljuju grad, prenosi Fejsbuk stranica Neurje.si.

Kako javlja slovenački N1, tokom popodnevnog nevremena koje je besnelo na području Bleda, drvo je palo na turistički voz koji je saobraćao magistralnim putem.

U vozilu su se, pored vozača, nalazile četiri odrasle osobe. Povređenih nije bilo.

A u Italiji, u blizini Jezola, turističkog grada u regionu Veneto, zabeležena je nova superćelija koja je rezultirala tornadom.

Kako se vidi na meteorološkim radarima, jedan front je stigao i do Hrvatske, ali za sada nema izveštaja o šteti.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) saopštio je da se u sredu kasno popodne u Hrvatskoj očekuje mestimična kiša i pljuskovi sa grmljavinom, prvenstveno na severnom Jadranu i unutrašnjosti na severozapadu. Ovi pljuskovi bi mogli biti lokalno jači, a uveče i u noći na sredu proširiće se na istok i jug.

Osim toga, DHMZ je tokom popodneva podigao nivo upozorenja za neke delove zemlje. Naime, dok je ranije tokom dana bio upaljen žuti alarm za sever i severozapad Hrvatske, sada je narandžasti za zagrebačku i karlovačku regiju. To znači da je vreme opasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preti im nova oluja, još snažnija... VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 18:40

Slovenački meteorolozi potvrdili su danas da je u toj državi zabeležen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom...Ovoj zemlji, međutim, već od četvrtka preti nova oluja, intenzivnija i hladnija, koja može izazvati bujične poplave..."Video se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.