Preti im nova oluja, još snažnija... VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 18:40

Preti im nova oluja, još snažnija... VIDEO

Slovenački meteorolozi potvrdili su danas da je u toj državi zabeležen udar tornada i to nad Ilirskom Bistricom.

Ovoj zemlji, međutim, već od četvrtka preti nova oluja, intenzivnija i hladnija, koja može izazvati bujične poplave.

"Video se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi prečnika svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta", saopštila je Agencija za zaštitu okoline, a preneo 24ur.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U stanici Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmereni udar vetra iznosio je 107 kilometara na čas, objavila je Agencija, a kako su objasnili za 24ur, vetar je u vrtlogu verovatno bio i jači.

Portal Neurje.si objavio je kako je došlo do nastanka tornada.

"Na formiranje tornada uticali su ekstremni zaokreti vetra u nižim slojevima atmosfere. Osim vetra koji je duvao s jugoistoka, jugozapada i zapada (u višim slojevima), na sam razvoj uticao je i reljef koji je doprineo razvoju ekstremne pojave", navodi se u objavi.

Slovenija je, međutim, na udaru novih vremenskih nepogoda i to već ove sedmice.

"U četvrtak i petak našim će krajevima i okolinom proći vrlo izrazit hladan front koji će sigurno biti intenzivniji od jučerašnjeg. Sa zapada nad naše krajeve i dalje pristiže vlažan i topao vazduh, a sa severozapada hladna vazdušna masa pa možemo očekivati razvoj olujnog nevremena koje ponegde može biti jačeg karaktera. Od noći s četvrtka pa do subote ujutro ponegde će biti više padavina, vodostaji reka mogli bi porasti, a na nekim mestima bujične poplave bi mogle izazvati probleme. Temperature vazduha u nastavku sedmice biće sve samo ne letnje", javio je Neurje.si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.