Učvršćuju savez? Novi razgovori dve vojne supersile

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 19:29

Učvršćuju savez? Novi razgovori dve vojne supersile

Ministar odbrane Kine Li Šangfu izrazio je nadu da će njegova zemlja i Rusija imati više oblika saradnje koji će izdignuti bilateralne vojne veze.

RazgovorI Li Šangfua sa šefom ruske mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovim bili su prvi formalni razgovori dve zemlje na nivou vojske otkako je u Rusiji izbila kratkotrajna pobuna plaćeničke formacije Vagner.

"Kineska i ruska mornarica imaju bliske razmene i česte interakcije", rekao je Li a prenosi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Nadamo se da će dve strane ojačati komunikacije na svim nivoima, redovno organizovati zajedničku obuku, zajedničke patrole i zajedničke vojne vežbe".

Kina ima najveću vojnu flotu na svetu kad se u obzir uzme broj plovila, i višestruko nadmašuje rusku mornaricu i u veličini i u tehničkim mogućnosti.

Flote dve susedne zemlje - prijateljske nuklearne supersile i stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sa pravom veta - održale su nekoliko zajedničkih vojnih vežbi i manevara otkako je Rusija prošle godine krenula u invaziju Ukrajine.

Takve vežbe održavale su i njihove vazduhoplovne snage.

Vojna saradnja Kine i Rusije otelovljuje neformalni savez njihovih vlada protiv liberalnog poretka u zemljama koje slede SAD. Kina tvrdi da je neutralna u ukrajinskom ratu, ali ipak čvrsto stoji iza Moskve, optužujući SAD i NATO da su isprovocirali Moksvu i da su potpirili krvoproliće isporukama oružja Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.