Učenik pucao u školi u Finskoj - jedno dete ubijeno, dvoje ranjeno

Izvor: VOA, 02.Apr.2024, 14:26

Učenik pucao u školi u Finskoj - jedno dete ubijeno, dvoje ranjeno

HELSINKI — U pucnjavi u školi u predgrađu Helsinkija jedno dete je ubijeno, dok je dvoje ranjeno, a 12-godišnji napadač je priveden, saopštila je lokalna policija. Žrtve napada su prebačene u bolnicu, a zgrada škole je blokirana, rekao je Rojtersu portparol policije. Roditelji preuzimaju decu iz druge školske zgrade udaljene nekoliko stotina metara. Osumnjičeni za napad je priveden u predgrađu Siltamaki, a kod njega je pronađeno oružje. Za sada nema drugih osumnjičenih, saopštila je policija. Na snimku koji kruži društvenim mrežama, a čiju atentičnost Rojters nije uspeo da potvrdi, vide se dvojica policajaca kako kleče pored osumnjičenog napadača koji je ležao licem prema trotoaru. Nisu odmah saopšteni detalji o identitetu dece ili stanju dvoje ranjenih. Pucnjava se dogodila u školi Viertola u Vanti, predgrađu Helsinkija, koja ima oko 800 učenika od prvog do devetog razreda i 90 zaposlenih, saopštila je opština. Anja Hietamies, majka 11-godišnje učenice, rekla je za Rojters da je posle pucnjave dobila poruku od ćerke. "Rekla je da su u mračnoj, zaključanoj učionici, da im nije dozvoljeno da razgovaraju telefonom, ali da mogu da šalju poruke", rekla je Hietamies, dodajući da je njena ćerka uplašena. Ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen objavila je na Eksu: "Dan je počeo na užasan način... Mogu samo da zamislim bol i zabrinutost koje mnoge porodice trenutno doživljavaju. Osumnjičeni počinilac je uhvaćen". Premijer Peteri Orpo rekao je da je duboko šokiran zbog pucnjave. "Moje misli su sa žrtvama, njihovim najmilijima i ostalim učenicima i zaposlenima", napisao je on na Eksu. Prethodne pucnjave u školama u Finskoj stavile su oštar fokus na finsku politiku oružja. Peka-Erik Auvinen je 2007. u srednjoj školi Jokela, blizu Helsinkija, pucao i ubio šest učenika, školsku medicinsku sestru, direktora i sebe iz pištolja. Godinu dana kasnije, 2008. Mati Sari, takođe učenik, otvorio je vatru na drugove u stručnoj školi u Kauhajokiju, koja se nalazi na severozapadu Finske. Ubio je devet učenika i jednog zaposlenog pre nego što je izvršio samoubistvo. Finska je pooštrila svoje zakone o oružju 2010. godine, uvodeći test sposobnosti za sve podnosioce zahteva za dozvolu za oružje. Starosna granica za nošenje oružja je takođe promenjena na 20 sa dotadašnjih 18 godina. Postoji više od 1,5 miliona licenciranog vatrenog oružja i oko 430.000 vlasnika dozvola u zemlji od 5,6 miliona ljudi, u kojoj su lov i gađanje u mete popularni.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Istraga slučaja oružanog nasilja u finskoj školi

Izvor: VOA, 02.Apr.2024

U Finskoj će u sredu biti proglašen dan žalosti nakon oružanog nasilja u jednoj školi u predgrađu pretonice Helsinkija u kom je poginuo jedan učenik, dok ih je dvoje ranjeno. Policija je uhapsila dvanaestogodišnjeg osumnjičenog počinioca koji je, kako je saopšteno, priznao da je počinio napad....

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.