Učenici beogradske Vazduhoplovne akademije u poseti niškom aerodromu

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici beogradske Vazduhoplovne akademije u poseti niškom aerodromu

Niški aerodrom poslednjih godina beleži rast i broja linija i putnika. Na aerodromu kažu da trenutno ne nedostaju stručni kadrovi, ali s obzirom na ubrzani razvoj da će biti potrebni. Jedinastvena škola u Srbiji koja školuje vazduhoplovni kadar je Vazduhoplovna akademija u Beogradu sa kojom aerodrom sarađuje, pa su učenici ove škole posetili nišku vazduhoplovnu luku.
Ovo su budući vazduhoplovni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tehničari - možda piloti, kontrolori leta ... Većina njih o ovom pozivu mašta od malih nogu.

"Od malena sam htela da budem pilot, nekako me to zanimalo i od 6. razreda sam počela da se zanimam za školu koja to omogućava", kaže Simona Janković, učenica 2. razreda.
"Zainteresovali su me avioni i posao kojim se bave ljudi na aerodromu, između ostalog znam da i plate nisu male, tako sam došao na ideju da upišem ovu školu", kaže Aleksa Rašković, uečnik 2. razreda.
Vazduhoplovna akademija još uvek ne primenjuje sistem dualnog obarzovanja, ali škola sarađuje sa svim relevantnim institucijama, pa tako i sa niškim aerodromom.
"To je bio samo deo na koji smeju da dodju svi posetioci, ove godine prvi put prelazimo na tu restriktivnu zonu, ne znam videćemo, za sad su iskustva super", kaže Aleksandra Radovanović, učenica 2. razreda.
Stručni kadrovi u vazduhoplovstvu i vojnom i civilnom za sada ne nedostaju.
"Za sada je ova škola sasvim dovoljna, što ne znači da u budućnosti ne bi trebalo da ima još ovakvih škola sve u zavisnosti od toga kako će se razvijati civilno i vojno vazduhoplovstvo", kaže Zoran Starčević, Vazduhoplovna akademija, Beograd.
"Imamo dovoljan broj kadrova ali ne želimo da se orijentišemo na 300.000 prevezenih putnika, želimo da imamo milion, a za milion će nam biti potrebni uvek novi kadrovi", kaže Vladica Đurđanović, direktor aerodroma "Konstantin Veliki".
Niški aerodrom planira da godinu završi sa više od 300.000 putnika na 11 linija.


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.