Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jun.2015, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen vozač prokurdske partije

ANKARA - Jedna osoba je ubijena u oružanom napadu na vozilo prokurdske Narodne demokratske partije na istoku Turske, što je posljednji u nizu napada usmjeren protiv političara i političkih stranaka uoči parlamentarnih izbora u nedjelju, saopštili su zvaničnici.

Sve se odigralo kasno sinoć u provinciji Bingol, a zvaničnici su naveli da je u napadu na minibus, koji Narodna demokratska partija koristi u izbornoj kampanji, ubijen 35-godišnji vozač.

Prije nekoliko nedjelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << u eksploziji bombe u kancelarijama te prokurdske stranke u Adani i susjednoj Mersini ranjeno je šest osoba, podsjetila je agencija AP.

Zasad nije poznato ko je odgovoran za napad, kao i motiv, ali vladajuća stranka često optužuje Narodnu demokratsku partiju za veze sa kurdskim pobunjenicima koji se bore za autonomiju na jugoistoku Turske.

Turci će u nedjelju glasati na parlamentarnim izborima koji bi mogli da preoblikuju politički sistem te zemlje i odrede budućnost predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana čija se partija, koja želi mandat da izmijeni Ustav, sada suočava sa najvećim izbornim izazovom poslije 13 godina na vlasti.

Izbori za novi saziv parlamenta koji broji 550 članova, na kojima pravo glasa ima 56 miliona Turaka, održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj istoriji ove zemlje, s obzirom na neizvjesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu sa Irakom i Sirijom, i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.