Ubijen jedan od lidera Islamske države

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 07:33

Ubijen jedan od lidera Islamske države

Talibanske vlasti u Avganistanu ubile su jednog od lidera Islamske države za koga se sumnja da je planirao bombaški napad na aerodrom u Kabulu 2021. godine.

U tom napadu u avgustu 2021. poginulo je 170 civila i 13 američkih vojnika dok su ljudi pokušavali da pobegnu iz zemlje kad su talibani preuzeli kontrolu.

Rukovodilac IS ubijen je pre nekoliko sedmica, ali je trebalo vremena da se potvrdi njegova smrt, rekli su američki zvaničnici za Si-Bi-Es (CBS).
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Američki zvaničnici rekli su da su prikupljanjem obaveštajnih podataka i praćenjem regiona utvrdili da je vođa IS ubijen, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Prema izveštaju "Njujork tajmsa", SAD su saznale za smrt vođe IS početkom aprila.

Nejasno je da li je on bio na meti talibana ili je ubijen tokom tekućih borbi između IS i talibana, piše list.

Eksplozija 2021. usledila je nekoliko sati nakon što su zapadne vlade upozorile svoje građane da se drže dalje od Međunarodnog aerodroma u Kabulu, zbog neposredne pretnje od napada avganistanskog ogranka Islamske države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.