Ubica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina zatvora

Izvor: B92, 02.Dec.2020, 19:28

Ubica slovačkog istraživačkog novinara osuđen na 25 godina zatvora

Slovački Vrhovni sud osudio je ubicu istraživačkog novinara Jana Kucjaka na 25 godina zatvora.

Ova presuda žalbenog suda protiv bivšeg vojnika Miroslava Marčeka konačna je i na nju se više ne može uložiti žalba, potvrdila je portparolka suda Aleksandra Vazanova.

Marček je ranije ove godine priznao da je u februaru 2018. ubio Kucjaka i njegovu verenicu Martinu Kušnirovu pucajući iz vatrenog oružja u glavu i grudi.

Tom je presudom Vrhovni sud ispravio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blažu kaznu specijalnog kaznenog suda u Pezinoku kod Bratislave. Tamošnje sudije su u aprilu osudili Marčeka na 23 godine jer su mu u okolnosti pripisali činjenicu da je priznao krivicu i dao istražiteljima dragocene podatke o onima za koje se pretpostavlja da su naručili ubistvo.

Međutim, javni tužilac insistirao je na maksimalnoj kazni zbog težine kaznenog dela. Kuciak je pisao o povezanosti slovačke i italijanske mafije

Istraživački novinar Kucjak objavio je više od desetak članaka o preduzetniku Marianu Kočneru. U članku objavljenom neposredno pre ubistva Kucjak je optužio Kočnera da je umešan u šemu varanja na porezima, a uspeo je dokazati da je Kočner na nezakonit način zaradio milione evra.

Kucjak je postao poznat po otkrićima o utaji poreza i mnogobrojnim prevarama poslovnih ljudi povezanih s vladajućom strankom zemlje Smer.

Takođe je pisao o povezanosti slovačkih državljana s italijanskom mafijaškom organizacijom Ndrangeta.

Izveštaj objavljen nakon njegove smrti o mogućim vezama između italijanskih mafijaških klanova i slovačkih državnih službenika pokrenulo je masovne proteste protiv korupcije i dovelo do ostavke tadašnje vlade.

Kočner je više puta opovrgnuo da je naredio i platio Kucijakovo ubistvo. U septembar je oslobođen krivice za taj zločin.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.