VUČIĆ NA OTVARANJU DEONICE AUTO-PUTA MIRA: Put je perfektno urađen, kao da ste u Švajcarskoj (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jul.2023, 09:50

VUČIĆ NA OTVARANJU DEONICE AUTO-PUTA MIRA: Put je perfektno urađen, kao da ste u Švajcarskoj (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina.

Prezentacija projekta auto-puta E-80 Niš-Merdare počela je u 9 sati, a zatim je usledio obilazak nove deonice auto-puta u dužini od 5,5 kilometara.

- Mnogo je lep jug Srbije, uvek smo nekako potcenjivali jug i istok Srbije. Važno je da osnažimo ovaj deo naše zemlje. Zato ćemo ovde da radimo pun profil puta, jer bez dobrog puta neće da dođu investitori. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pomoći ćemo oko škola u Kuršumliji, pomoći ćemo Blace, Žitorađu - naveo je Vučić.

- Hoću da se zahvalim partnerima iz EU, dali su nam 40 miliona evra poklona za ovaj put, to je veliki novac. Hvala na dobrom finansiranju, posebno Evropskoj investicionoj banci i Evropskoj banci za obnovu i razvoj. Ja sam ponosan što će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. Ovo će biti najprometniji put za 25 godina. Povezivanje sa ljudima drugih nacionalnosti je od velikog značaja. Zašto ne bismo našu višnju prodavali u Albaniji. Mi moramo da budemo promoteri saradnje, da zaradimo više i živimo bolje. Da vodimo mudru politiku spajanja i vezivanja. U Nišu u septembru polaažemo kamen temeljac za novu fabriku, gde će biti 375 radnih mesta - kazao je predsednik i rekao da će država nastaviti da ulaže u pet okruga, u Toplički, Nišavski Pirotski, Jablanički i Pčinjski.

- Narodu u Toplici i Nišavskom okrugu da se zahvalim na velikoj podršci, na radu i marljivosti. Srbija će nastaviti da se bori za svoju budućnost - poručio je predsednik države.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, rekao je da je izgradnja puteva za njega oduvek predstavaljala simbol evrointegracija.

- Put predstavlja prvenstveno transportnu rutu, ali isto tako i vezu ljudi u čitavom regionu. Mi želimo da budu i simbol mira i stabilnosti u regionu - rekao je Žiofre.

Kako kaže, ovaj novi put treba da bude put mira, stabilnosti i poverenja. Dodaje da je ova deonica samo prvi segment mnogo većeg projekta koji će povezivati gradove ovog dela Srbija sa Jadranom, pa sve do Drača.

- Auto-put Niš-Merdare smatramo da će biti kičma regionalne putne mreže - rekao je Žiofre.

Kako kaže, izgradnja ovog puta je deo jedne šire slike i plana za Zapadni Balkan. Dodaje da je deo velikog ekonomsko investicionog plana.

- Mi smo rešeni da nastavimo dobru saradnju sa Srbijom, veze koje Srbija ima sa EU su već jake i postaće u budućnosti još jače. Mi smo najveći trgovinski partner, investitor i donator Srbije. Mi smo prijatelj Srbije i nastavićemo da radimo u tom duhu - rekao je Žiofre.

Posle obilaska deonice auto-puta, predsednik prisustvuje prezentaciji turističkih organizacija Nišavskog i Topličkog okruga, a potom će uslediti obraćanje Vučića i šefa delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Usledila je vožnja u otvorenom autobusu novoizgrađenom deonicom.

- Put će da košta milijardu i 200, do milijardu i 400 milona evra. Ovaj put je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Koršumliju - istakao je predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da nije jednostavno niti lako uraditi ovakav posao, dodaje da svi žele da vide auto-put, ali niko ne želi da da pare za kamen.

- Mi se trudimo da damo i za to, i za plate i penzije, kao i za sve drugo - rekao je Vučić.

Kako kaže, više od milijardu i 200 će se uložiti u ovaj put, jer, kako dodaje, žele da se uradi pun profil.

Dodaje da treba da se urade i škole u Prokuplju i Kuršumliji, kao i u Žitorađi. Takođe i vrtić u Blacu, kao i još lokalnih puteva.

- Ovi putevi su poziv za investitore jer se gradi industrijska zona u Prokuplju - rekao je Vučić.

- Put je perfektno urađen, pogledajte kako to izgleda, kakva je regulacija, zaštitne ograde, kao u Švajcarskoj - istakao je predsednik i dodao da Srbija u Evorpi proporcionalno broju stanovnika gradi najveći broj puteva.

Dodaje da treba da se urade i škole u Prokuplju i Kuršumliji, kao i u Žitorađi. Takođe i vrtić u Blacu, kao i još lokalnih puteva.

- Mi smo još u okviru Berlinskog procesa, 2014. godine, pričali o tome. Mislim da je jako važno da budemo spojeni sa Gračanicom, Prištinom, Dračom - rekao je predsednik i dodao:

- Ovi putevi su poziv za investitore jer se gradi industrijska zona u Prokuplju. Govorimo što nismo nikad svojim napretkom zadovoljni, a to je dobro jer nas gura napred - rekao je Vučić.

Predsednik je stigao, trenutno razgovara sa prisutnima, izvođačima, kao i šefom delegacije EU Emanuelom Žiofreom. Na početku je održana prezentacija projekta auto-puta E-80 Niš-Merdare. Zatim sledi obilazak nove deonice auto-puta u dužini od 5,5 kilometara.

Deonica Niš-Merošina deo je auto-puta Niš - Merdare, dugog oko 77 kilometara koji boi trebalo da poveže Srbiju sa lukama na Jadranskom moru.

Trasa će povezati nekoliko mesta, Niš i Merdare sa Prištinom, Tiranom, lukom u Draču, a onda i sa ostalim evropskim lukama.

Predviđena je izgradnja 88 mostova, sedamdenivelisanih raskrsnica i 35 tunela.

Budući da ovaj auto-put kroz Srbiju prolazi kroz neke od najnerazvijenijih opština, očekuje se da u njih dovede i nove investitore, ali i turiste.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

VIDEO: Vučić o Auto-putu mira: Perfektno urađen, kao da ste došli u Austriju i Švajcarsku

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2023

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će auto-put Niš - Merdare, poznat i kao Auto-put mira, biti spas za Toplički kraj i da je od velike važnosti za Prokuplje, Blace i Kuršumliju.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.