Vučić na 70. godišnjici osnivanja NR Kine: Nemate iskrenijeg prijatelja od Srbije! Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2019, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić na 70. godišnjici osnivanja NR Kine: Nemate iskrenijeg prijatelja od Srbije! Živelo čelično prijateljstvo naše dve zemlje

Predsednik Srbije govorio je na proslavi 70 godina osnivanja NR Kine, poručivši da dve zemlje gaje izrazito prijateljske odnose, koji se ogledaju u brojnim zajedničkim projektima. Poručio je da se naša zemlja ponosi čeličnim prijateljstvom sa Kinom, iako nas neki zbog istog optužuju.

Svečanom akademijom u Sava centru večeras se proslavlja 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tu su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i članovi srpske vlade među kojima premijerka Ana Brnabić, ministri Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zoran Đorđević, Aleksandar Antić, Goran Trivan, Nenad Popović, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić...

Predsednik Srbije rekao je da Kina nema pouzdanijeg partnera i boljeg prijatelja od Srbije.

- Ovome su svedoci brojni zajednički projekti, od Pupinovog mosta, do pruge do Budimpešte, kao i, pre svega, Železara Smederevo. Kina je spasila našu Železaru - rekao je predsednik obraćajući se okupljenima.

Dodaje da se Kina mnogo puta suočavala sa nipodaštavanjem, a isto je doživljavao i Si Đinping. Podseća da su govorili da neće uspeti, ali da je Kina danas druga ekonomska sila sveta.

- Želim da čestitam Siju na vrednom radu i na tome što Kinu vodi u sigurnu, svetliju budućnost. Hvala mu i na prijateljstvu koje pokazuje prema našoj zemlji - kaže Vučić, dodajući da naše dve zemlje karakterišu odlični politički odnosi, kao i odlična saradnja u svim drugim oblastima.

Kaže da je Si tokom posete 2016. lično obećao pomoć za Železaru, koju Srbija nije znala kako da reši.

- Samo je on znao šta da uradi sa njom i ona je sada najuspešnija srpska fabrika i najuspešniji srpski izvoznik u 2019. godini - kaže Vučić.

Dodaje da su kineski turisti ubedljivo vodeći u 2019. godinu u Srbiji, a prema trendu, biće premašena 2018. godina po broju njihovih dolazaka.

- Imamo zajedničke patrole na beogradskim ulicama i to ovde nikome nije zasmetalo, i to je pre svega jer Srbi vole Kineze, koji su oni uvek bili tu za nas, pa i onda kada je bilo teško - rekao je predsednik. Dodaje da danas Srbiju mnogi hvale, neki je kude, ali je prepoznaju po prijateljstvu sa Kinom.

- Mi se ponosimo prijateljstvom sa Kinom, kao i sa ostalim našim prijateljima. Kina se često sa nama nalazila u istim nedaćama, pa tako Kina tokom sukoba sa NATO nije zatvorila svoju ambasadu ovde. Posebno smo zahvalni Kini na principijelnom stavu po pitanju Kosova, zato će uvek moći da računa na doslednu politiku jedne Kine - rekao je Vučić.

Rekao je da mnogi optužuju Srbiju da je dobar prijatelj Kini, a takvima poručuje da su te izjave za nas hvalospevi.

- Hvala vam, nastavićemo da Kini budemo prijatelj. Hvala još jednom predsedniku Siju na velikom angažmanu i trudu da nam pomogne, posebno ekonomski. Čestitam mu i na uspehu uz želju za daljim prosperitetom, koji smatram i našim uspehom. Živelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine - rekao je predsednik.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Svečana akademija povodom 70 godina osnivanja NR Kine, prisustvuje i Vučić

Izvor: Blic, 21.Sep.2019

Svečanom akademijom u Sava centru večeras se proslavlja 70. godišnjica osnivanja Narodne Republike Kine, a svečanosti prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.