SREĆAN TI ROĐENDAN REPUBLIKO SRPSKA: Spektakl u centru Banjaluke, Pukni zoro za kraj defilea (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Jan.2024, 15:03

SREĆAN TI ROĐENDAN REPUBLIKO SRPSKA: Spektakl u centru Banjaluke, "Pukni zoro" za kraj defilea (FOTO/VIDEO)

Srpski narod slavi 32. godinu postojanja svog entiteta u BiH

Danas, 9. januara 2024. godine, na dan obeležavanja slave Svetog Stefana, širom Republike Srpske proslavlja se 32 godine uspostave ovog srpskog entiteta unutar BiH. Tim povodom je juče predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio čestitku predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku povodom proslave Dana Republike Srpske.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uputila je danas čestitku predsedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

Ulice i trgovi širom Republike Srpske okićeni su srpskim zastavama i simbolima, a očekuje se i veličanstveni defile Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH, sastavljenog uglavnom od vojnika srpske nacionalnosti.

Najpre je obavljena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima u Kulturnom centru Banski dvor. Sednica Senata Republike Srpske u Palati Republike je u 14 časova.

Očekuje se svečani defile na Trgu Krajine uz dron šou, maping i 3D animacija sa vizualom simbola Republike. U 19 časova je koncert na kojem će nastupiti regionalne zvezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža na Trgu Krajine u Banjaluci.

Povodom Dana Republike Srpske ove godine, po prvi put biće izveden vatromet u Banjaluci i Beogradu, a navodi se da su ovo dogovorili predsednici Srpske i Srbije, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić.

Himnu Republike Srpske „Moja Republika“ i himnu Republike Srbije „Bože pravde“ izveo je Policijski orkestar. Nakon toga Danica Crnogorčević je otpjevala poznatu numeru „Pukni zoro“ čime je svečani defile završen. I prisutni građani su pevali poznati hit.

Prvi u defileu su studenti univerziteta u RS.

U defileu su i gradisti RS, predstavnici Zaštitnog motorizovanog puka.

Predstavnici lovačkih udruženja, Pošta Srpske, vatrogasnih i spasilačkih službi i organizacija Crvenog krsta ponosno su nosili zastave RS u defileu.

U defileu su i Noćni vukovi RS.

Uspešni sportisti Srpske prodefilovali su centralnom ulicom u Banjaluci, među njima su predstavncici Fudbalskog saveza Republike Srpske, Košarkaškog i Rukometnog saveza, džudisti, karatisti…

Policijski službenici Specijalne antiterorističke jedinice, i motorizovanih ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske prodefilovali su Banjalukom, kao i specijalna vozila „Vihor“ i „Despot“. Taktička vozila Vihor se koriste kao komandno, izviđačko, vozilo za hitne intervencije i vozilo za prevoz manjih jedinica. Vihor je naoružan savremnim naoružanjem, sa mogućim dejstvom sa krova uz upravljanje iz vozila, kao i iz tovarnog prostora vozila, a opremljen je i balističkom zaštitom. Koriste ga pripadnici SAJ-a. Terensko vozilo Despot je višenamjensko, oklopno i multifunkcionalno vozilo, a od 2018. godine je u upotrebi u MUP-u Republike Srpske.

U Banjaluci je počeo svečani defile povodom Dana Republike Srpske.

Veliki broj Banjalučana, i stanovnika drugih gradova i opština u Srpskoj, okupio se u centru Banjaluke kako bi prisustvovali svečanom defileu.

Na Trgu Krajine u svečanom defileu učestvuje više od 3.400 pripadnika MUP RS te javnog i civilnog sektora Srpske. Učesnici defile su podijeljeni u ešalone, njih 22, među njima će biti 55 policijskih. U defileu je 900 pripadnika MUP-a, a prvi put su zajedno sa starijim kolegama učestvuju i kadeti Srednje škole unutrašnjih poslova. Posebne vizuelne efekte svečanom defileu daju više od 200 dronova.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Banjaluci da je Srpska zajednica mira posvećena slobodi svakog građanina koji živi u Republici Srpskoj, poštujemo sve narode, ali iznad svega, kako je naveo, poštujemo naše interese. 

- Republika Srpska je stvorena da odbrani interes srpskog naroda na ovim prostorima i to je njen primarni zadatak - rekao je Dodik novinarima.

Onima koji ne žele da gledaju i da slušaju o obeležavanju Dana Republike - 9. januaru, poručio je da prebace kanal i gledaju ono što žele. 

- Mi ne želimo nikog da iritiramo, u ovom što radimo nije bilo nijedne reči mržnje prema bilo kome i ono što smo činili sinoć našom akademijom i ovo što ćemo uraditi kasnije kroz paradu koju smo organizovali, to je ono što Republika Srpska ima i ona to pokazuje. Srpska ništa ne skriva, sve je javno - rekao je Dodik. 

Ponosan je, kazao je, na sve što je Republika Srpska postigla u 32 godine, pogotovo u vreme izloženosti političkim i drugim progonima. 

- Republika Srpska s ponosom stoji ovde pred istorijom i stvarnošću, Republika je ono što mi živimo, država koju mi slavimo, ona je od početka slobodna, odraz slobode i zahteva od našeg naroda da ovde živi zajedno sa drugim narodima - kazao je Dodik.

U Istočnoj Ilidži danas je, povodom Dana Republike - 9. januara, otkriven spomenik doktoru Miodragu Laziću, koji je radeći kao hirurg u ratnoj bolnici "Žica" u Blažuju ostavio neizbrisiv trag u celoj Republici Srpskoj.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je doktor Lazić svojim delima zadužio celu Republiku Srpsku, a posebno Ilidžance.

- Doktor Lazić će ovde, na šetalištu koje nosi njegovo ime, biti na večnoj straži svojim Ilidžancima, a mi smo danas tu i klanjamo se njegovoj žrtvi - istakao je Božović tokom svečanosti kojoj je prisustvovala i Lazićeva porodica, kao i delegacija iz Niša, grada u kojem je ovaj veliki humanista živeo.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je Ambasadi SAD u Sarajevu i ambasadoru Majklu Marfiju da su oni izopšteni iz Republike Srpske, da Republika Srpska sa njima ne sarađuje i da nisu dobrodošli u Republiku Srpsku.

Dodik je komentarisao današnje saopštenje Ambasade SAD o proslavi 9. januara - Dana Republike Srpske i poručio da "oni nemaju nikakav kvalitet i da je sramota što predstavljaju jednu takvu zemlju kao što je Amerika".

- Takav ambasador neće ničemu doprineti - rekao je Dodik i ambasadoru Marfiju poručio da nije dobrodošao u Republiku Srpsku.

Iz Ambasade SAD u BiH ponovo su se danas oglasili na društvenim mrežama, tvrdeći da je proslava 9. januara neustavna, te istakli da su Sjedinjene Države delovale "kako bi se pozabavile ovakvim antidejtonskim akcijama u prošlosti i neće oklijevati da to učine ponovo u budućnosti".

Dodik je upitao šta ambasador Marfi ima sa obeležavanjem 9. januara - Dana Republike.

- To je tipično mešanje američkog ambasadora. Šta on ima s tim? Ko je on da govori o tome šta će ovaj narod proslavljati, zar je to uloga jednog ambasadora? On je umislio da može da drži pridike o istoriji, o svemu - naveo je Dodik u izjavi novinarima u Banjaluci.

Povodom Dana Republike Srpske, ministarki zdravlja Republike Srbije prof. dr Danici Grujičić uručen je Orden zastave Republike Srpske sa srebrnim vencem za doprinos saradnji u oblasti zdravstva Republike Srbije i Republike Srpske, kao i za doprinos razvoju zdravstvenog sistema Republike Srpske.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je povodom uručenja ordena izjavila da je ponosna što je prepoznata kao neko blizak građanima Srpske jer se i ona u njoj uvek osećala među svojima.

- Kao lekar sam se uvek trudila da budem uz srpski narod ovog kraja, da pomognem kad god sam mogla. Kao ministar zdravlja trudim se da pružim podršku zdravstvenom sistemu Republike Srpske, kako bi se razvio i osnažio. Ovu saradnju između Srbije i Republike Srpske nastavićemo i unaprediti u budućnosti - izjavila je ministarka Grujičić nakon dodele ordena.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je Medaljom zasluga za narod posthumno odlikovao policijskog službenika Nenada Markovića iz Bijeljine, koji je ubijen na dužnosti u oktobru prošle godine.

Orden su primili Nenadova supruga Jelena i petogodišnji sin Lazar, kojeg je Dodik uzeo u naručje i poljubio, što je izazvalo aplauz prisutnih, ali mnogima i napunilo oči suzama.

Američka ambasada u Sarajevu saopštila je danas povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, da problem nije u proslavi praznika, nego u odluci da to bude 9. januar.

- Problem ne leži u proslavi praznika, nego u odluci da to bude devetog januara. Povezivanje tog obeležavanja sa pravoslavnim verskim praznikom u suprotnosti je sa nekoliko odredbi Ustava BiH kojima se zabranjuje diskriminacija. Ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja – navodi se u saopštenju.

Povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Banjaluci sa potpredsednikom Vlade Republike Srbije i ministrom odbrane Milošem Vučevićem o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i regionu.

Na sastanku je naglašeno da je čitavom regionu potreban mir i ekonomski razvoj što je moguće isključivo kroz poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, te da je potrebno da prestanu konstantni napadi na Republiku Srpsku, kad su u pitanju njene nadležnosti i njena imovina.

Princ Filip Karađorđević poručio je povodom Dana Republike Srpske - 9. januara da se klanja svima koji su živote ugradili u temelje Srpske.

Princ Filip je svim građanima Srpske poželio mir, investicije, prosperitet, veće plate i penzije, bolje uslove za školovanje djece, više radnih mjesta, saopšteno je iz njegove kancelarije.

- Klanjam se porodicama palih boraca, ranjenika i boraca prve kategorije. Živela Srpska! - poručio je princ Filip.

Izlaganjem i degustacijom 32 torte sa motivima Republike Srpske, pravljene prema crtežima osnovaca, koje su izradili privrednici sa područja grada Istočno Sarajevo i iz opštine Istočno Novo Sarajevo, obilježen je 32. rođendan Republike Srpske.

Gradonačenik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je zadovoljstvo što se Gradska uprava, na inicijativu načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Jovana Katića, pridružila obilježavanju Dana Republike Srpske, ističući da je aktivnost realizovana u okviru manifestacije "32 godine slatke samostalnosti" nešto što je specifično i originalno u cijeloj Republici Srpskoj.

U čast obeležavanja Dana Republike - 9. januara i ove godine na četvrom paviljonu Studentskog centra "Nikola Tesla" Univerziteta u Banjaluci istaknuta je velika zastava Republike Srpske.

Dodik je istakao da mu je čast što povodom Dana Republike ima priliku da govori o odlikovanim ljudima, jer to zaslužuju pažnjom prema Srpskoj, a među njima su i profesor emeritus Nenad Kecmanović i srpski akademik Matija Bećković.

Pevač Baja Mali Knindža (pravo ime Mirko Pajčin) odlikovan je Ordenom Njegoša prvog reda.

U Banjaluci je održana ceremonija uručenja odlikovanja zaslužnih ličnosti i institucija koji su imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Srpske.

Baji je orden uručio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najvišim odlikovanjem Ordenom Republike Srpske na ogrlici odlikovan je danas predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, a predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je rekao da će mu ovo odličje lično uručiti u februaru.

Patrijarh je poručio da je Republika Srpska izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima. Zato je važno da imamo ljubav prema Bogu i jedni prema drugima, naglasio je patrijarh srpski Porfirije, čestitajući Dan Republike Srpske.

- Imamo radost i blagoslov da možemo da vam čestitamo, jedni drugima, rođendan Republike Srpske, ali i ono što je još važnije - Slavu Republike Srpske. Neka Vam je srećna i blagoslovena Slava i molitve Svetog arhiđakona Stefana da budu sa svima vama - naveo je patrijarh Porfirije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je danas u Palati Republike u Banjaluci sa patrijarhom srpskim Porfirijem i visokom delegacijom Srbije.

- Danas kada obeležavamo naš Dan Republike, osećamo podršku koju Srbija pruža Srpskoj - napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

U Banjaluci su sinoć Svečanom akademijom i prijemom koji organizuje predsednik Republike Srpske počele svečanosti obeležavanja 9. januara Dana Republike Srpske.

Republika Srpska je proglašena 9. januara 1992. u Sarajevu, jednoglasnom odlukom Srba narodnih poslanika u tadašnjem parlamentu BiH. Po tradiciji, na poziv predsednika RS Milorada Dodika i ove godine svečanostima u Banjaluci i Srpskoj prisustvuje i naš stalni saradnik Dušan Marić, narodni poslanik u Skupštini Srbije iz Velike Plane.

On je susret sa predsednikom Dodikom iskoristio da mu uruči kamen sa vrha Kajmakčalana i da mu poželi da njegova borba za Srpsku bude čvrsta kao što je čvrst granit sa ove slavne planine.

Obeležavanje 33. rođendana Republike Srpske nastavljeno je danas Svetom arhijerejskom liturgijom koju je srpski patrijarh Porfirije sa brojnim sveštenstvom služio u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci a u večernjim časovima u centru glavnog grada održaće se defile policijskih jedinica Republike Srpske.

Darko Mladić, sin osuđenog generala Ratka Mladića, koji zatvorsku kaznu izdržava u Ševeningenu, izjavio je danas da još čekaju odobrenje za odlazak lekara sa UKC Srpske na čelu sa Vladom Đajićem u Hag.

- Video sam se sa ocem pre nekoliko dana. Nije bio svestan da će biti operisan. Dnevno se čujemo telefonom. Ako je tamo medicinska služba u cilju da njemu pomognu, ne vidim smisao zašto im smetaju srpski lekari - rekao je Darko.

S obzirom na njegovo zdravstveno stanje, general Mladić još uvek pomno prati sva dešavanja u Republici Srpskoj i regionu.

- Onoliko koliko može da se informiše i koliko mu uslovi dozvoljavaju, on prati situaciju u regionu, i zna šta se dešava - rekao je Darko Mladić.

Obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske, počelo je svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, koju služi patrijarh srpski Porfirije, a koga je ispred Hrama dočekao veliki broj vernika, prenosi RTRS.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, privrede i preduzetništva Srpske Vojin Mitrović, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za naučnotehnološki razvoj i visko obrazovanje Željko Budimir, delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

- Povodom Dana Republike Srpske, u ime Vlade Republike Srbije i u svoje ime, Vama i građanima upućujem srdačne čestitke, uz najbolje želje za napredak i blagostanje Republike Srpske i srpskog naroda. Republika Srpska u Srbiji uvek ima iskrenog prijatelja sa svim svojim resursima i nesebičnom pomoći zarad daljeg razvoja. Za mir i stabilnost nastavljamo zajedno da se borimo radom, znanjem i kreativnošću, kako bi region krenuo putem napretka, na dobrobit svih građana. Svim građanima Republike Srpske želim dobro zdravlje, bezbednost i svaku sreću u ličnom životu, a Republici Srpskoj uspeh i napredak - navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.