POČELI SMO DA MENJAMO LOŠE NASLEĐE Vučić i Rama se obratili javnosti: ZSO mora da bude formirana (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023, 20:26

"POČELI SMO DA MENJAMO LOŠE NASLEĐE" Vučić i Rama se obratili javnosti: ZSO mora da bude formirana (VIDEO)

Edi Rama je na "Balkanskoj turneji", koja će se završiti danas u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom. Sastanak je održan u vili "Mir".

- Poželeo sam dobrodošlicu Rami, posle decenija ćutanja smo nas dvojica počeli da menjamo loše nasleđe, i pokazali smo da naše zemlje mogu mnogo brže da idu napred i sarađuju. Značajno je uvećana razmena između naših zemalja, a to se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << poklapa sa Otvorenim Balkanom i boljim političkim odnosima, rekao je Vučić.

- Mi pozdravljamo angažovanje Albanije u okviru Berlinskog kongresa.

- Znamo da će premijer Rama uložiti ogromnu energiju da se dođe do važnih rezultata. Tokom večere ćemo nastaviti da razgovaramo, verujem da ćemo imati još nekoliko sati za razgovore. Pokrenuli smo inicijativu Otvoreni Balkan koja je donela koristi za svakoga od nas, prvenstveno naše građane. Ta inicijativa koja je potekla može da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životnom standardu svih naših građana. I u narednom periodu ćemo imati zajedničke sastanke.

- Hvala mnogo na gostoprimstvu i prilici da se sastanemo. U okviru posete svim prestonicama na Zapadnom Balkanu koje su povezane i koje su u vezi sa samitom koji će biti u okviru Berlinskog procesa, a i kako bismo razgovarali o temama uzajamnog interesa.

- Sa tenzijama koje su prisutne na severu Kosova izbegavamo da svoja mišljenja iznesemo javno, kako ne bismo pogoršali situaciju i okrenuli je u smeru u kom ne treba.

- Ponoviću da je jedini put napred je put dijaloga i dogovora koji se zasniva na francusko-nemačkom planu. Niko ne bi trebalo da potceni rizik eskalacije do te tačke kada ćemo se naći u situaciji da naoružani pokreti krenu da rade nešto što ne smemo da dozvolimo da se desi, to bi nas dovelo do situacije koje je uporediva sa Donbasom, rekao je Rama odgovarajući na pitanje o situaciji na KiM.

- Predlog nacrta statuta ZSO je doprinos koji sam ja dao i koji je veoma pozitivan, ali to nije nešto što bi dve strane trebalo nužno da prihvate niti ga je neka od strana razmatrala. Žao mi je što neki ne žele da shvate da je ovo bio doprinos za Kosovo*. Ja se oko toga nisam konsultovao sa predsednikom Srbije. Smatram da odugovlačenje sa uspostavljanjem ZSO je strateška greška. Takođe, mislim da je insistiranje na tome da se ostane u opštinskim zgradama takođe greška.

- Svi u Srbiji se nadaju da će Đoković osvojiti Vimbldon. Ne mislim da se bilo ko normalan raduje nacionalnim rovovima i sukobima. Srpska strana je sve već ispunila. Želimo mir i na tome radimo, ma koliko bilo teško i u Tirani i Prištini će uvek postojati oni koji će u Srbiji uvek videti krivca. Nikad nisam imao problem da razgovaram sa Kurtijem, u svim razgovorima sam učestvovao. Poznajete li nekog sa kim nisam razgovarao? Ne znate ni kada će oni koji su bliski Kurtiju da se vide sa njim. Na nama je da čuvamo mir i razmišljamo o ekonomskom napretku, rekao je Vučić.

- Razgovarali smo o situaciji na KiM, nisam video predlog Edija Rame. Moram vas uputiti na Briselski sporazum, ZSO mora biti zasnovano na onome što je potpisano i prihvaćeno. Stavite u statut principe i to je to, Srbi su prihvatili sve ostalo, čak i civilnu zaštitu. Suština je u tome da ZSO mora da bude formirana. Nisam video nikakav predlog, kaže Vučić.

Podsetimo, albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Vučić je boravio u jednodnevnoj poseti Beču na trilateralnom Samitu Srbije, Austrije i Mađarske gde je razgovarao sa saveznim kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i predsednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tenzije između Vučića i Rame na kraju obraćanja: Ko sme da predlaže Statut ZSO, a ko su „kumovi“ nemačko-francuskog plana

Izvor: Danas, 07.Jul.2023

Mislim da smo posle decenije ćutanja u odnosima Srbije i Albanije upravo nas dvojica počeli da manjemo loše političko nasleđe i da smo prethodnih godina pokazali konkretnim rezultatima mnogo bolje odnose među narodima dve zemlje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa albanskim...

Nastavak na Danas...

"SITUACIJA MOŽE BITI SLIČNA DONBASU" Vučić i Rama o dešavanjima na KiM: Niko normalan se ne raduje novim sukobima

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2023

Edi Rama je na "Balkanskoj turneji", koja će se završiti danas u Beogradu...Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom. Sastanak je održan u vili "Mir"...Komentarišući situaciju na Kosovu i Metohiji Rama je kazao:..- Jedini put...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Vučić i Rama u Beogradu: Menja se loše političko nasleđe

Izvor: VOA, 07.Jul.2023

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić ocenio je u petak uveče da su on i premijer Albanije Edi Rama počeli da menjaju loše političko nasleđe u odnosima dve zemlje, a da su konkretni rezultati u međuvremenu pokazali kako dve države i dva naroda mogu da sarađuju i brže idu napred. To pokazuje...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.