Sprema se rat na KiM? Vučić: Imam strah od Kurtijevih poteza

Izvor: B92, 02.Jul.2023, 10:01

Sprema se rat na KiM? Vučić: Imam strah od Kurtijevih poteza

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost na TV Prvoj.

On je u emisiji "Jutro" govorio o svim aktuelnim temama u zemlji i svetu.

Predsednik je najpre govorio o maltretiranju njegovog sina Danila na KiM.

"Nisu oni to doživeli u Prištini kao provokaciju. Izjave Euleksa vas vređaju. Problem je u tome kada vas kažu da prate neki slučaj. Albancima je sve dozvoljeno.", rekao je Vučić.

On je zatim naveo da je veoma zabrinut za narod na KiM.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Jasno vam je da razgovora, ni normalnosti, ni časti nema. Kurti živi za to da Srbe protera sa svojih ognjišta", dodao je.

"Očekujem veliku ofanzivu u Ukrajini. Mislim da su spremili više desetina brigada i da će ozbiljno da probiju ruske linije uz ogromne žrtve naravno. Očekuju da će se promeniti tok ratovanja. To očekujem da krene, sutra ili prekosutra onda ćete videti dodatnu ofanzivu Kurtija, zato molim Srbe da se sklone jer čovek nije svoj. Plašim se da će taj teror postati još gori i još žešći. On hoće da objedini sve albanske zemlje", objasnio je Vučić.

Zatim je komentarisao da li bi na KiM mogao da izbije rat.

"Ja imam strah od potpuno iracionalnih i antisrpskih poteza Aljbina Kurtija i krajnje neodgovornog stva zapadnih zemlja, koji će šta god oni uradili uvek da traže priču o dve strane i uvek će biti na stranu svog čeda. Daću sve od sebe da se to ne desi. Ali ne po cemnu pogroma nad srpskim narodom. Našem narodnu je potreban mir, fabrike, obilaznice", rekao je Vučić na pitanje da li se na KiM može dogoditi rat.

"Da mi proglasimo ROSU i KBS teroristima, odmah bi bile sankcije Srbiji, a oni jesu teroristi. Po kom aktu oni imaju pravo da postoje, po kom aktu ih vi naoružavate? Pa po našem pravu, to mi kažu, Nemci, Amerikanci. to je pravo jačeg. Šta da mi kažu, šta da mi kažu kad ne piše nigde, ni na tarabi. Gde to piše u međunarodnim aktima. Pa ne piše nigde - al nam se može", dodao je on.

Naglasio je i da strahuje od razvoja rata u Ukrajini i kako će se to odraziti na Evropu.

"Nemate nijedan komad oružja u Ukrajini. Ne dajemo im oružje, ni oruđe", rekao je Vučić.

Pročitajte još:

On je komentarisao i izjavu Edija Rame o Otvorenom Balkanu.

"Ne verujem da je Rama baš tako rekao. Nadam se da ću uskoro moći da ga vidim. Otvoreni Balkan je autohtona ideja naroda sa Balkana. Ovo je izraz naših očekivanja i želja", dodao je.

Vučić je zatim prešao na unutrašnju politiku i komentarisao proteste opozicije.

"Ponosan sam na slobodarsku politiku koju mi vodimo. Ponosam sam što sam vodio politiku u interesima našeg naroda, što mi niko nije naređivao i niko mi nije određivao kako ćemo da se ponašamo i kakve ćemo odluke da donosimo", kazao je Vučić.

On je dodao da se izbori mogu održati u svakom trenutku i da su za njega svaki izbori teški, te će biti takvi i sledeći, čak iako se opoziciji bude pridružio SPS.

Sledeća tema o kojoj je predsednik govorio su sankcije koje upućene Rusiji.

"Ja maštam da zauvek imamo Srbiju koja je samostalna, slobodna. Njihova želja je samo da se nekome dodvorimo. Mi donosimo odluke u interesu Republike Srbije i ja se nijednom nisam zakleo da ću 3. aprila da uvedem sankcije. Ja se ne zaklinjem da li ćemo to moći da izdržimo ili ne. Nećemo da uvodimo sankcije Rusiji dok budemo mogli. Do sada smo izdržali", objasnio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.